27.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/dashtik).
Pre mnohých ľudí nie je večera bez zemiakov. Veď tieto hľuzy sú neskutočne chutné v akejkoľvek podobe. Zemiaky sú okrem chuti bohaté aj na vitamíny a minerály. Bohužiaľ, ak sa pri varení dopustíte niektorých bežných chýb, zdravotné benefity zničíte. Radšej to čo najskôr zmeňte.
Zemiaky, na rozdiel od všeobecného presvedčenia, sú naozaj zdravé. Len nevhodná tepelná úprava ich pripravuje o mnohé zdraviu prospešné vlastnosti. Našťastie, niektorým chybám sa dá vyhnúť, vďaka čomu bude na našich tanieroch ešte viac cenných vitamínov a minerálov. Pri ďalšej príprave jedla majte na pamäti tieto pravidlá.
Tieto chyby vás môžu vyjsť draho. V dôsledku toho zemiaky strácajú svoje vlastnosti
Jednou z najčastejších chýb, ktoré robíme pri varení, je polievanie zemiakov studenou vodou. Nie každý vie, že zemiaky máme dávať do vriacej vody, tak ako to robíme napríklad pri cestovinách. Prečo je tento spôsob lepší? No kontakt s horúcou vodou spôsobí, že sa povrch zemiaku okamžite zrazí. Vďaka tomu cenné zložky voda neodmyje, ale zostanú vo vnútri hľuzy.
Ďalšou chybou, ktorá možno niekoho prekvapí, je šúpanie zemiakov. Najviac zdravotných vlastností si zachovávajú zemiaky vložené v šupke do vriacej vody. Práve pod kožou sa nachádza najviac cenných živín. Ak je šupka mladá, po uvarení ju môžete pokojne zjesť. Ak však nechceme zemiaky takto jesť, je oveľa lepšie ich ošúpať, keď sú mäkké. Potom sa stiahne len šupka a nešúpe sa časť obsahujúca vitamíny a minerály.
Už žiadne toto korenie. Je lepšie ho použiť po uvarení zemiakov
Soľ je nepochybne kráľovnou korenín. Dodá chuť každému jedlu a je ťažké si bez neho predstaviť varenie. Pri zemiakoch je to však potrebné. Solenie vody spôsobuje, že draslík sa zo zemiakov veľmi rýchlo vyplavuje. Ak si neviete predstaviť jesť nesolené zemiaky, je lepšie ich dosoliť na tanieri alebo dosoliť vodu v posledných minútach varenia.
Mnoho ľudí uvádza ďalší dôvod, prečo sa zdržia solenia vody, v ktorej varia zemiaky. Ochladená tekutina sa používa ako… rastlinná potrava. Takáto voda je bohatá predovšetkým na fosfor, ktorý je ideálny na starostlivosť o črepníkové kvety. Môžete si tak vytvoriť doplnok s nulovým odpadom a zároveň si zabezpečiť zdravú večeru.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako rýchlo zmäkčiť maslo? 3 spoľahlivé triky. Nôž pôjde hladko dovnútra za pár minút
Vezmem jednu kocku a zalejem vriacou vodou. Zanesené umývadlo a zápach mi už neprekážajú
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.