27.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Elena Veselova).
Niekedy sa pri príprave šalátov, občerstvenia alebo rôznych studených jedál vynára otázka, či zelenina, ktorú chceme použiť v surovej forme, naozaj neuškodí? Ukazuje sa, že prevažnú väčšinu z nich možno konzumovať bez tepelnej úpravy. Tu sú príklady tých, ktoré vyvolávajú najväčšie pochybnosti.
Ktorá zelenina sa nesmie jesť surová?
Zo všetkých druhov zeleniny, ktoré sú na Slovensku k dispozícii, sa len niektoré neodporúča konzumovať surové. Napríklad surové zemiaky sú pre nás toxické – môžeme ich jesť až po uvarení, upečení alebo usmažení. To isté platí aj pre baklažány – kvôli solanínu, ktorý sa v nich nachádza, môžu spôsobiť množstvo zdraviu nebezpečných reakcií. Táto látka je vysoko toxický glykozid a jej konzumácia má za následok horúčku, ako aj príznaky otravy – nevoľnosť, zvracanie, hnačku a koliku.
Ktorú zeleninu je lepšie nejesť surovú?
Okrem toho existuje niekoľko druhov zeleniny, ktoré, ak sa konzumujú tepelne neupravené, neuškodia, ale odporúča sa ich aspoň blanšírovať kvôli lepšiemu vstrebávaniu živín. Patrí medzi ne špenát, špargľa a tekvica.
Môže sa brokolica jesť surová?
Brokolica sa môže jesť surová, ale pred konzumáciou by sa mala dôkladne umyť a odstrániť z nej všetky nečistoty. V takejto forme môže obohatiť stravu o vitamín C, draslík a antioxidanty.
Môže sa karfiol jesť surový?
Podobne ako brokolicu, aj karfiol možno bez obáv konzumovať surový. Mnohí ľudia ho považujú za ľahšie stráviteľný a zdravší ako varený.
Môžu sa huby jesť surové?
Huby, ktoré sú pestované možno bez obáv konzumovať aj bez predchádzajúcej tepelnej úpravy. Mali by sa však predtým dôkladne umyť a oplatí sa ich aj olúpať.
Môžete jesť cukety surové?
Áno, cukety sa môžu jesť surové a sú skvelým doplnkom vášho každodenného jedálnička. Podávané v tejto podobe si zachovajú väčšinu cenných vitamínov. Odporúča sa vopred odstrániť šupku, pretože sa na nej hromadia nečistoty.
Môže sa červená repa jesť surová?
Červená repa sa samozrejme môže jesť aj surová a dokonca sa odporúča. Jej konzumácia v tejto forme má pozitívny vplyv na fungovanie organizmu, normálny krvný tlak, posilňuje imunitný systém a prispieva k ochrane buniek pred antioxidačným stresom. Surová červená repa je cenným zdrojom draslíka, mangánu a kyseliny listovej.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Poškodzuje táto zelenina vašu pečeň? Slováci ju milujú, ale aj zdraví ľudia by mali byť opatrní
Geniálny nápad na krájanie cibule. Bez sĺz a bez ťažkostí
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.