28.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael).
Mrazenie je spôsob, ako sa vyhnúť vyhadzovaniu prebytočných potravín. Niektoré výrobky by sa však nemali zmrazovať kvôli ich chemickému zloženiu. Oplatí sa prečítať si zoznam výrobkov, ktoré je lepšie nedávať do mrazničky, a potom sa riadiť odporúčaniami. Určite to bude chutnejšie a zdravšie.
Zoznam produktov, ktoré je lepšie nemraziť
Mrazenie môže zmeniť štruktúru produktov, ako je zelenina a ovocie. Jednoducho povedané, môžu sa stať menej chutnými. Počas procesu zmrazovania sa voda v potravinách mení na kryštáliky ľadu, ktoré môžu spôsobiť prasknutie buniek, najmä v prípade chúlostivých produktov, ako je šalát alebo paradajky. Niektoré výrobky môžu v mrazničke stratiť svoju čerstvosť a chuť.
Hlávkový šalát a iná listová zelenina
Chrumkavé listy šalátu, rukoly, hlávkového šalátu alebo špenátu stratia v mrazničke svoju čerstvosť. Po rozmrazení sa budú len málo podobať na čerstvú a chrumkavú verziu. Samozrejme, pokiaľ to pre vás nie je problém, pretože ich plánujete použiť napríklad do mixovaných jedál, ako je krémová polievka alebo smoothie.
Celé vajcia
Prečo by sa nemali zmrazovať? Pri zmrazovaní sa ich vnútro rozpína, čo spôsobuje praskanie škrupín. Surové aj varené vajcia by sa nemali zmrazovať. Čo s olúpanými a nakrájanými vajcami, napr. do šalátu? Bohužiaľ, stratia svoju chuť a stanú sa nepríjemne gumenými.
Avokádo
Keď nakrájate čerstvé avokádo a necháte ho chvíľu na tanieri, zhnedne. To isté sa stane, keď ho zmrazíte a rozmrazíte. Keď ho vyberiete z mrazničky, okamžite začne tmavnúť. V tomto prípade nejde ani tak o stratu vlastností, ale o nevábny vzhľad výrobku.
Vyprážané jedlá v strúhanke
Vyprážané jedlá v strúhanke stratia po rozmrazení všetku svoju chrumkavosť. Strúhanka nasiakne vlhkosť a oddelí sa od mäsa. Teoreticky by ste mohli strúhanku ohriať, ale chceli by ste ju jesť? Oveľa lepším riešením je zmraziť prebytočné surové mäso.
Mliečne výrobky
Mlieko, jogurt, smotana, cmar a mäkké syry sa po zmrazení stávajú nepožívateľnými. Určite si teraz myslíte: a čo zmrzlina a mrazený jogurt? Nuž, máme na mysli mliečne výrobky bez akýchkoľvek ďalších prísad. Nemôžu sa zamraziť a rozmraziť, pretože sa rozvrstvia a stratia svoju chuť. Okrem toho v prípade fermentovaných výrobkov môže zmrazovanie a rozmrazovanie zbaviť probiotické baktérie života.
Surové zemiaky
Na rozdiel od varených zemiakov nie sú vhodné na skladovanie v mrazničke. Po rozmrazení zmäknú a získajú novú, zrnitú štruktúru.
Šaláty s majonézou
Ak vám od Vianoc zostalo príliš veľa zeleninového šalátu, máme pre vás zlú správu. Nemôžete ho zamraziť. Radšej pozvite hostí alebo si zásoby odneste do práce. Majonéza, podobne ako kečup, sa pri zmrazení môže zrážať. Keď zeleninový šalát rozmrazíte, na dne nádoby sa nahromadí veľa vody a rozvrstvená majonéza už nebude spájať ingrediencie tak, ako by to bolo v čerstvom šaláte.
Uvarená ryža
Škrobové bunky sa počas mrazenia rozpadajú, takže varená ryža sa po rozmrazení stane kašovitou. Aj keď ju uvaríte polotuhú, keď ju vyberiete z mrazničky a uvediete do izbovej teploty, bude mať konzistenciu, ako keby bola silne rozvarená. Preto nie sú na zmrazovanie vhodné ani šaláty s ryžou a omáčky zahustené zemiakovou múkou.
Zelenina a ovocie, ktoré obsahujú veľa vody
Na vrchole zoznamu sú uhorky a melón, ktoré sa po rozmrazení zmenia na rozmočenú kašu. Okrem toho stratia svoju chuť a arómu, takže nebudú vhodné ani na spracovanie. Podobný proces čaká aj doma zmrazené cukety alebo paradajky. Tie sa síce v tejto forme môžu pridávať do polievok alebo omáčok, ale nečakajte, že budú chutiť ako pripravená čerstvá zelenina.
Bezé a pudingové krémy
Bezé nie je možné doma zmraziť tak, aby si zachovalo svoju chrumkavosť. Po vytiahnutí z mrazničky bude gumová a pravdepodobne nepoteší vašich hostí. Na druhej strane, ak ste si plánovali pripraviť tortové krémy vopred alebo ich zamraziť do zásoby, ihneď od tohto nápadu upustite. Po rozmrazení bude puding vyzerať, akoby bol zrazený, a na dne misky sa bude zhromažďovať veľa vody.
Morské plody a chudé ryby
Pri skladovaní týchto produktov musíte byť veľmi opatrní. Po rozmrazení ich v žiadnom prípade nemôžete zamraziť. Okrem toho sa domáce zmrazovanie kreviet alebo kalamárov nevykonáva rovnakým spôsobom ako v priemyselných podmienkach. Je to dôležité, pretože konzumácia nesprávne zmrazených morských plodov je nebezpečná – hrozí vám vážna otrava. Ryby, ktorých mäso obsahuje málo tuku, sa po rozmrazení rozpadnú a stratia chuť.
Príprava výrobkov na zmrazenie
Na záver niekoľko slov o spôsobe zmrazovania potravín. Tie, ktoré možno skladovať v mrazničke, by mali byť riadne chránené. Dobre fungujú hrubé fóliové mraziace vrecká alebo vzduchotesné skladovacie nádoby. Nezabudnite na obal napísať dátum zmrazenia. Dodržiavajte pravidlá týkajúce sa doby skladovania. Po uplynutí tohto času sa zmrazené výrobky zlikvidujú.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Babička mi povedala, ako osviežiť chlieb. 15 sekúnd a je opäť chrumkavý ako z pekárne
Zbieram pomarančové šupky a potom ich suším. Pridávam sódu bikarbónu a mám vyriešené dva problémy
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.