31.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/LMariaKovaleva).
Keď očakávame hostí, je okolo tohto koláča rušno. Všetci chcú, aby som ju pripravila, pretože jej chuť prekonáva všetky klasické koláče, ktoré poznáme. Čo je na ňom také výnimočné? Kombinácia chutí a banálne jednoduchá príprava. Chuť dopĺňa ríbezľový džem, ktorý sa dokonale spája so sladkým snehom.
Domáce koláče sú nenahraditeľné. Hoci im musíte venovať trochu času a trpezlivosti, všetko vynahradia svojou chuťou. Tento pekárenský výrobok je v našej rodine už roky a ešte nikdy nikomu neomrzel. Krehké cesto, mierne kyslastý ríbezľový džem a sladký sneh spolu vytvárajú chuť, ktorú je ťažké napodobniť. Tento recept ešte nikdy nesklamal a vždy sa vydaril, preto ho odporúčame pripraviť na Silvestra. Vaši hostia budú nadšení.
Krehké pečivo recept
Prísady na krehké cesto
- 700 g pšeničnej múky,
- 1,5 čajovej lyžičky prášku do pečiva,
- 4 lyžice cukru,
- 2 lyžice kakaa,
- 200 g studeného masla,
- 4 žĺtky.
Prísady na sneh
- 4 bielky,
- 2 PL zemiakovej múky,
- 250 g práškového cukru.
Ďalšie prísady
- 500 g ríbezľového džemu.
Spôsob prípravy
- Prvým krokom je príprava krehkého cesta. Do veľkej misy preosejeme celozrnnú múku a pridáme maslo rozdelené na menšie kúsky. Do misy pridáme cukor, prášok do pečiva a žĺtky oddelené od bielkov. Dôkladne prehnetieme nožom a potom intenzívne miesime. Cesto by malo byť homogénne a bez hrudiek.
- Cesto rozdeľte na tri rovnaké časti. Do jednej z nich pridáme kakao a miesime, kým sa úplne nespojí. Kakaové cesto a jednu z klasických častí cesta zabaľte do potravinovej fólie a vložte do chladničky.
- Tretiu časť opatrne rozvaľkajte na placku, ktorá má tvar ako forma, ktorú použijete. Preneste do formy na pečenie a vložte do rúry vyhriatej na 170 °C. Pečte približne 10 minút, potom vyberte a nechajte vychladnúť.
- Na upečený spodok natrite veľké množstvo ríbezľového džemu. Kakaový koláč vyberte z chladničky a tiež ho rozvaľkajte na koláč. Navrstvite ho na vrch koláča, čím vytvoríte ďalšiu vrstvu, a potom opäť potrite džemom.
- Bielka, ktoré ste predtým oddelili, dajte do misy a pomocou mixéra ich vyšľahajte do tuhej peny. Nakoniec prisypte cukor a zemiakovú múku a premiešajte. Sneh rozotrite na koláč a zarovnajte ho stierkou.
- Poslednú časť torty vyberte z chladničky a nastrúhajte ju na hrubom strúhadle priamo na sneh.
- Hotový koláč pečieme vo vyhriatej rúre pri 175 °C približne 40 minút. Po upečení posypeme práškovým cukrom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pikantné perníkové koláčiky – silvestrovská pochúťka s príchuťou Vianoc
Makový koláč s čokoládovým krémom
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.