5.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Africa Studio).
Ako krájate mäso? Pravdepodobne mnohí z vás odpovedia – nožom! Áno, to je prvá vec, ktorou treba začať. Nebudeme si však robiť žarty, len sa presvedčte, či sa nepomýlite. Stáva sa, že mäso vyjde tvrdé, gumové a nechutné, hoci recept sľuboval, že sa bude rozplývať v ústach? Nuž, pravdepodobne je to spôsobené chybou pri krájaní. Odpovedáme na otázku: Ako správne krájať mäso.
Krájanie mäsa je pravdepodobne jednou z najbežnejších a najjednoduchších činností v kuchyni. Veď čo je na tom také ťažké? Máte recept na, povedzme, dusené mäso, tak nakrájate hovädzie alebo bravčové mäso na veľké kocky a podusíte ho v zamatovej omáčke tak, že sa vám takmer rozplýva v ústach. A aký je to prepadák, keď je mäso tuhé a sotva sa dá rozžuť. Na druhej strane, ak si pripravíte omáčku s kuracím alebo morčacím mäsom, teda s mäsom, ktoré by malo byť jemné a vyjde vám tvrdé a suché, môžete naozaj stratiť chuť variť. Pritom stačí mäso dobre nakrájať a oba problémy zmiznú.
Mäso už nikdy nebude gumové – stačí správne nakrájať
Čo to znamená správne? To znamená cez vlákna. Prečo je to dôležité? Mäso nakrájané naprieč vláknami nestráca počas spracovania svoje „lepidlo“, takže zostáva kompaktné a pomalšie sa zohrieva, čo umožňuje, aby sa šťavy uzavreli vo vnútri. Táto metóda zaručuje, že akýkoľvek guláš, mäsová omáčka, ale aj dusené mäso, kuracie alebo morčacie mäso v omáčke, gulášová polievka alebo stroganov vyjdú perfektne. Mäso bude potom vždy mäkké, pokiaľ ho neprepečiete, ale to je už iná vec.
Čo ak mäso nakrájame pozdĺž vlákien?
Čo sa stane? Stane sa presný opak toho, čo sme písali vyššie. Mäso stratí šťavu, bude tvrdé a gumové, čo je obzvlášť únavné, mäso sa vám predsa musí rozplynúť v ústach. A ak to chcete, viete, ako mäso správne nakrájať.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Do hrnca s vajíčkami som dala plátok citróna. Tento trik je zlatý!
Toto je najlepší spôsob skladovania otvoreného šampanského. Zachová si svoje bublinky a chuť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.