7.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív).
Hoci v januári prechádzajú naše chladničky skutočnou čistkou, v mnohých domácnostiach sa stále nachádzajú rarity, napríklad zo silvestrovskej oslavy. Čo keď uvidíte klobásu, ktorá je pokrytá záhadným bielym povlakom? Vysvetlíme vám, či je takýto výrobok ešte bezpečný na konzumáciu, alebo je lepšie sa ho vzdať.
Klobásy sú produktom, ktorý sa pomerne často dostáva do našich chladničiek. Patria k nim aj klobásy, ktoré sa podávajú do rôznych jedál, samostatne alebo ako hosť na stole s regionálnymi pochúťkami. Stojí však za to vedieť, čo znamená biely povlak, ktorý sa môže objaviť na jej koži. Zdá sa, že tento detail vôbec nesvedčí o skazenosti.
Ako spoznáte pokazené a zatuchnuté klobásy? Diabol sa skrýva v detailoch
Klobásy sa často nachádzajú v našej chladničke. Bohužiaľ, ako mnoho iných výrobkov má dátum spotreby, čo často skracuje naše kulinárske možnosti s ňou. Ako všetci vieme, čerstvý výrobok chutí najlepšie. Ale čo ak klobása už nejaký čas leží v chladničke? Ako zistíte, že sa pokazila? Stojí za to pozrieť sa na výrobok a uistiť sa, že nie je pokrytý plesňou – tá zase môže vážne ohroziť naše zdravie. Plesne sa vyznačujú sivou, zelenou alebo modrou farbou a nepravidelným tvarom. Často je škvrnitá.
Okrem toho by povrch salámy nemal byť klzký. Akonáhle si niečo také všimnete, je to znamenie, že by ste ju radšej nemali konzumovať. Dôležitá je aj vôňa – ak nie je lákavá, mali by sme sa takejto pochúťky tiež vzdať. Ale čo ak je klobása pokrytá bielym povlakom?
Biely povlak na klobásach – vysvetľujeme, čo znamená a či je výrobok ešte čerstvý
Prirodzený biely povlak nie je prekážkou. Oplatí sa však pozrieť si klobásu bližšie a uistiť sa, že nie je pokrytá plesňou, pretože tá môže vážne ohroziť naše zdravie. Ako sa ukazuje, tento detail, ktorý sa na prvý pohľad môže zdať ako nedostatok, je dobrým ukazovateľom porcie klobásy.
Biely povlak, ktorý vás môže spočiatku odradiť a znechutiť, je spôsobený kryštalizáciou bielkovín a solí, ktoré sa v saláme nachádzajú. Klobása s bielym povlakom je úplne bezpečná na konzumáciu. Takýto výrobok môže naďalej kraľovať na našich tanieroch a nemusíme sa obávať o svoje zdravie a pohodu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Párky stratia svoje vlastnosti a môžu spôsobiť poškodenie. Nerobte to
Potraviny v chladničke vydržia dlhšie čerstvé. Triviálny trik
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.