8.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/RESTOCK images).
Bešamelová omáčka je jednou z najjednoduchších a zároveň najchutnejších omáčok. Výborne sa hodí k zelenine a mäsu, takže je vhodná na prípravu mnohých jedál. Preto sa oplatí mať po ruke recept na najlepšiu bešamelovú omáčku.
Okrem bešamelu existuje niekoľko ďalších najobľúbenejších omáčok, ktoré používajú kuchári na celom svete. Hovoríme o holandskej omáčke, omáčke demi-glace, omáčke velouté a paradajkovej omáčke. Aký je však recept na kráľovskú omáčku alebo bešamel?
Recept na bešamelovú omáčku. Zoznam ingrediencií je jednoduchý a recept tiež
Ingrediencie:
- 25 g masla,
- 40 g pšeničnej hladkej múky,
- 500 ml teplého mlieka,
- soľ,
- korenie,
- štipka muškátového orieška.
Spôsob prípravy:
V hrnci zohrejte maslo. Pridajte múku a rýchlo miešajte, aby sa zápražka neprilepila na dno hrnca. Postupne prilievajte mlieko. Miešajte, kým zmes nie je hladká, a pridajte ďalšiu dávku mlieka. Omáčku niekoľko minút povarte, dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom.
Nevychádza vám bešamelová omáčka? Určite robíte túto chybu
Najčastejšou chybou pri príprave bešamelovej omáčky je jej príliš rýchla príprava. Dôležité je dobre rozmiešať zápražku s mliekom pred pridaním ďalšej dávky. Ďalšou častou chybou je vynechanie muškátového orieška zo zoznamu prísad. Mnoho ľudí si môže myslieť, že toto korenie má na chuť omáčky malý vplyv, ale nie je to pravda.
Bešamelová omáčka – na čo ju použiť?
Bešamelová omáčka je ideálna na prípravu mnohých jedál. Mäsový alebo zeleninový nákyp alebo špargľa zapečená so slaninou budú s touto prísadou chutiť skvele. Hodí sa aj k cestovinám, palacinkám, mäsovým alebo múčnym jedlám. Pri najbližšej príležitosti tieto kombinácie určite vyskúšajte.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Moja mama robí hubovú omáčku trochu inak. Je hustá, vonia a chutí nádherne. Zlatistý mok príde vhod
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.