8.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/JeniFoto).
Recept na jemný a škoricou voňavý mrkvový koláč je úžasne jednoduchý. Hoci sa zvyčajne spája s jarou alebo jeseňou, nič vám nebráni vychutnať si ho aj v zime. Konečný výsledok poteší aj najväčšieho odporcu dezertov.
Mrkvový koláč má mnoho priaznivcov. Niet divu, veď tento dezert je nielen mimoriadne chutný, ale aj univerzálny. Môžete si ho vychutnať k popoludňajšej káve alebo čaju alebo ho podávať hosťom na rodinnej oslave. Jeho príprava je jednoduchá a nenáročná, takže ho zvládne každý milovník sladkých dobrôt.
Klasický mrkvový koláč – nápad na jednoduchý a rýchly dezert. Vôňa škorice a zamatová krémová zmes sa navzájom dokonale dopĺňajú
Aby mrkvový koláč vyšiel dokonale jemný, nadýchaný a zároveň vlhký, musíte pridať určitú ingredienciu. Je ňou jedlá sóda. Stačí len trochu sódy bikarbóny, ktorá tortu „pozdvihne“ a bude vyzerať úžasne. Nezabudnite ju pridať k ostatným prísadám.
Ingrediencie na cesto:
- 150 g pšeničnej múky,
- 100 g cukru,
- 150 g strúhanej mrkvy,
- 150 ml rastlinného oleja,
- 3 vajcia,
- 2 čajové lyžičky škorice,
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva,
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny,
- 50 g nasekaných vlašských orechov.
Zložky na krémovú zmes:
- 3/4 kocky masla,
- 150 g smotanového syra, (napr. mascarpone, poprípade tvaroh, podľa chuti)
- 1 šálka práškového cukru.
Mrkvový koláč s krémovou náplňou. Spôsob prípravy
V miske zmiešame múku s práškom do pečiva, sódou bikarbónou a škoricou. V samostatnej miske vyšľahajte vajcia s cukrom, kým nevznikne jednoliata, ľahká a nadýchaná hmota. Najlepšie je použiť kuchynský robot. Na strednej rýchlosti postupne prilievajte olej a pridajte mrkvu nastrúhanú na hrubom strúhadle.
Sypké prísady pridajte k tekutým a všetko jemne premiešajte. Hotové cesto preložte do tortovej formy (napr. 16 x 18 cm), potom ju vložte do rúry vyhriatej na 170 °C a pečte približne 45 minút. Po uplynutí tejto doby koláč vyberte, aby vychladol.
Teraz je čas na krém. Na tento účel zmiešajte mäkké maslo s práškovým cukrom a keď získate nadýchanú hmotu, pridajte krémový syr a miešajte, kým sa vám konzistencia nebude zdať hustá a zamatovo hladká. Vychladnutý koláč rozrežte na dve rovnaké vrstvy. Jednu vrstvu natrite krémom a prikryte druhou časťou torty. Zvyškom zmesi potrite okraje a vrch mrkvovej torty. Na samom konci ho ozdobte vlašskými orechmi.
Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako si doma pripravíte šišky? Najlepšie podľa receptu, ktorý sa dedí z generácie na generáciu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.