9.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív).
Banány sú jedným z našich najobľúbenejších druhov ovocia. Berieme si ich so sebou do práce ako desiatu, pridávame ich do ovsenej kaše alebo jogurtu. Na rozdiel od toho, čo si možno myslíte, čerstvosť banánu neoznačujú škvrny na šupke, ale stopka.
Keď sme v obchode, môžeme stráviť dobrých 10 minút pri pulte s banánmi. Preberáme ovocie, vyhadzujeme tie s hnedými škvrnami a hľadáme čo najžltšie alebo dokonca mierne nazelenalé. Všeobecne panuje mylná predstava, že tmavé škvrny znamenajú, že banán je zatuchnutý a hodí sa len do koša. Nič nemôže byť ďalej od pravdy. To, či je banán dobrý, sa dá zistiť podľa stopky.
Kedy je banán zhnitý? Nie vtedy, keď je hnedý
Ak sa farba banánu zmení, ale stopka stále zostáva žltá, znamená to, že ovocie je plné chemických látok. Ak aj stopka sčernie rovnako ako zvyšok plodu, máte do činenia so zdravým, prirodzene dozrievajúcim banánom. Hnedé škvrny nemusia nevyhnutne znamenať, že banán sa už nedá jesť.
Práve takéto vzorky obsahujú najviac draslíka, a preto nám dodávajú energiu. Ich chuť sa líši od žltých a zelených plodov, pretože sú oveľa sladšie. Preto je vhodné pripomenúť, že ľudia s cukrovkou by nemali konzumovať silne zrelé banány v nadmernom množstve.
Ako oddialiť dozrievanie banánov? Jednoduchý trik s potravinovou fóliou
Škvrnité banány nie sú nezdravé, ale rýchlo sa kazia. Keď si na ovocí všimnete hnedé škvrny, je najvyšší čas ich zjesť. V opačnom prípade zhnijú, začnú zapáchať plesňou alebo kvaseným ovocím. Ak chcete predĺžiť životnosť banánov, zabaľte ich konce pevne do potravinovej fólie. Chránené ovocie vložte do chladničky. Takto vydržia ešte niekoľko dní. Zabalenie koncov zabráni uvoľňovaniu etylénu, ktorý je zodpovedný za dozrievanie ovocia.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Moja mama robí hubovú omáčku trochu inak. Je hustá, vonia a chutí nádherne. Zlatistý mok príde vhod
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.