08.01.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/LightField Studios).
Odporúča sa piť predovšetkým po cvičení jogy, ale v skutočnosti môže nahradiť aj šálku popoludňajšej kávy. Yogi čaj je nálev vyrobený kombináciou vhodných ingrediencií. Má mnoho cenných vlastností pre našu pohodu a zdravie.
Prečisťuje krv, stimuluje imunitný systém, stimuluje tráviaci systém a upokojuje rozstrapkané nervy. To je len niekoľko cenných vlastností takzvaného jogínskeho čaju, ktorý je ideálnou náhradou kávy. Nezvyčajná zmes pochádza z ajurvédy, teda tradičnej indickej medicíny. Čaj sa nepripravuje z listov, ale pozostáva zo špeciálne vybraných ingrediencií.
Pozrite tiež: Pridajte si do nákupného zoznamu exotické ovocie. Uľavte namáhaným a boľavým kĺbom
Jogínsky čaj. Nápoj sily priamo z Indie
Jogínsky čaj pochádza z Indie. Vyznačuje sa intenzívnou vôňou a osviežujúcou chuťou. Hoci si na ňom pochutnávali už starí indickí panovníci, svet očarila táto jedinečná zmes až v 70. rokoch 20. storočia – vtedy si začala získavať čoraz väčšiu obľubu. Stalo sa tak vďaka učiteľovi jogy – Yogi Bhajanovi. Po každom cvičení jogy ponúkol tento nálev svojim študentom. Časom sa na zmes uchytil názov „jogi čaj“, teda jogínsky čaj.
Jogínsky čaj zlepší vašu pohodu a dokáže urobiť veľa dobrého aj v prípade prechladnutia – zmes korenia dodáva nálevu protizápalové vlastnosti. Zmes sa odporúča piť predovšetkým po cvičení jogy, no nič jej nebráni nahradiť popoludňajšiu šálku kávy. Na prípravu nápoja potrebujete okrem iného: plátky čerstvého zázvoru, škorice, kardamónu alebo klinčekov. Niektorí si do čaju pridávajú aj trochu mlieka alebo medu.
Tradičný jogínsky čaj si môžete pripraviť sami, podľa svojich preferencií. Klasický nápoj vám nielen dodá energiu, ale zahreje vás aj zvnútra.
Pozrite tiež: „Čierne zlato“ je hitom regeneračných kúpeľov. Uľavuje od bolesti kĺbov, redukuje celulitídu
Jogínsky čaj: Recept
Ingrediencie:
- 2-3 plátky čerstvého zázvoru,
- pol lyžičky čierneho čaju,
- 3 klinčeky,
- 4 zrnká čierneho korenia,
- 4 semienka zeleného kardamónu,
- pol tyčinky škorice.
Okrem toho:
- lyžička medu,
- 100 ml rastlinného mlieka.
Príprava:
Všetky ingrediencie (okrem čaju, medu a mlieka) spolu zmiešame a prevaríme 300 ml vody. Pridajte korenie do vriacej vody a varte na miernom ohni asi 15 minút alebo trochu dlhšie, aby bol nápoj intenzívnejší. Hrniec odstavte z ohňa, pridajte čaj a prikryte asi 2 minúty. Po uvarení nápoj preceďte. Nakoniec môžete prípadne pridať med alebo mlieko. Hotovo!
Pozrite aj: Pite ho ráno namiesto kávy. Celý deň budete sršať energiou
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zabaľte si nohy do fólie. Na účinky nebudete musieť dlho čakať
Je v poriadku jesť klobásu, na ktorej sa vytvoril záhadný biely povlak? Vysvetľujeme, čo to znamená
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.