10.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram.com/@mrsrogers.hood).
Je potrebné umývať zeleninu? Mnohí ľudia sa pýtajú, či stačí obyčajná voda a umývanie pod tečúcou vodou, alebo či to vôbec treba robiť. Istá používateľka internetu zverejnila video, ktoré ukazuje, že je to dôležité. Všetko kvôli nepozvaným hosťom, ktorí sa môžu nachádzať v zelenine.
Hoci sa umývanie zeleniny môže zdať jednoduché, niekedy je to celkom náročné. Je známe, že nie všetku zeleninu, napríklad huby, je potrebné dôkladne umyť a olúpať (často stačí len odstrániť zvyšky zeminy handričkou). Ukazuje sa však, že ak to neurobíte, môže to mať nepríjemný dôsledok v podobe… neodstránenia niektorých živočíchov, ktoré sa rozhodli zakoreniť v zelenine. Zistila to aj istá používateľka internetu, ktorá na Instagrame zverejnila video.
Ako umývate zeleninu? Našla ho v brokolici a zdesene vykríkla
Používateľka internetu @mrsrogers.hood zverejnila krátke video, na ktorom je brokolica pripravená na umývanie. Žena ich rozložila do misky vystlanej potravinárskou fóliou. Rýchlo sa ukázalo, že medzi kvietkami sa nachádzajú malé červíky zelenej farby, ktoré na prvý pohľad nebolo vidieť.
Ale viete, že je to ďalší zdroj bielkovín, však?
Začnem jesť vzduch. Asi som už v živote zjedol veľa chrobákov
Ak uvaríte brokolicu v horúcej vode, nemusíte sa toho obávať
Sú to len mšice. Odpadnú, ak ich navlhčíte slanou vodou. Aspoň sú bez pesticídov.
– napísali používatelia internetu pod videom.
Ako čistíte zeleninu? Musíte to robiť vždy?
@mrsrogers.hood sa podelila o svoj trik, ako sa zbaviť neželaných hostí a dôkladne vyčistiť zeleninu. Stačí pridať, v tomto prípade do brokolice, 2 šálky octu, šťavu z 1/2 limetky alebo citróna, pridať dve polievkové lyžice soli a asi 3,5 litra vody (podľa toho, koľko brokolice alebo inej zeleniny máte a aká veľká je misa). Zeleninu namáčajte 5 až 10 minút a všetky červy, nečistoty a prímesi by mali vyplávať na povrch. Nakoniec ju ešte prepláchnite pod tečúcou vodou a bude čistá.
Ale musíte zeleninu vždy umývať? Ukázalo sa, že áno, a obyčajná voda nemusí vždy stačiť. Všetko preto, že chceme, aby bola zelenina bezpečná pre naše zdravie. Ako vysvetlila odborník vo svojom odporúčaní, zeleninu by sme mali umývať aj vtedy, ak sa ju chystáme dodatočne olúpať. Prečo by sme to mali robiť? Ak zeleninu ošúpeme bez umytia, neskôr sa ošúpaných častí dotýkame špinavými prstami, čím na ne prenášame škodliviny.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Čipsy, o ktorých sa filozofom ani nesnívalo. Vďaka prísadám sa nekazia a chutia senzačne
Je to jedna z najzdravších zelenín. Jedna chyba spôsobí, že príde o všetky vitamíny
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.