12.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Katinkah).
Ružičkový kel je spolu so špenátom jednou z najnenávidenejších druhov zeleniny môjho detstva. Niektorým sa už len z jeho vône robilo nevoľno a aj chuť bola často veľmi nežiaduca. Spôsob podávania mal pravdepodobne veľký vplyv na to, že pre mnohých z nás sa ružičkový kel stal nočnou morou, a možno ho niektorí ľudia nemajú radi ani v dospelosti. Niečo nám však hovorí, že keby sme ho dostali v podobe, akú vám tu chceme ukázať, jedli by sme ho, až by nám šiel z uší.
Ružičkový kel, špenát, brokolica, mliečna polievka. Keď sme boli deti, bola to predovšetkým táto zelenina a jedlá, ktoré nás nútili vstať od stola a utekať čo najďalej. Boli všelijaké veci, ktoré nám nesedeli, niekedy stačila samotná vôňa, aby nás to odradilo od ochutnania (kto vie, možno by to bolo chutné?), niekedy to bol rozmočený vzhľad (to platilo najmä pre špenát, hoci mliečna polievka tiež nie je obzvlášť estetická), niekedy nám jednoducho niečo nechutilo.
Ružičkový kel je moja nočná mora z detstva. Keby mi ho niekto naservíroval v tejto podobe, možno by som zmenila názor
Niektoré z našich kulinárskych nočných môr z detstva sú tak hlboko zakorenené, že aj v dospelosti pri pohľade na tieto potraviny alebo výrobky odvraciame zrak. Ja sa napríklad stále nemôžem presvedčiť o ružičkovom keli. Zdá sa mi však, že keby mi ho niekto naservíroval v podobe, ktorú vám tu chceme predstaviť, zmenila by som názor. Už len pri pohľade na video mám chuť tieto recepty otestovať a konečne sa prekonať. Kto vie, možno prišla chvíľa, aby som túto zeleninu ochutnala?
Objasnime si teda, čo je to za formu. Ide o čipsy z ružičkového kelu. Môžete ich pripraviť na niekoľko spôsobov, sú jednoduché, vyzerajú lákavo a dodajú ružičkovému kelu chrumkavosť. Ako ich pripravíte? Hodíme vám dva veľmi rýchle recepty, ktoré nám padli do oka.
Recepty na čipsy z ružičkového kelu. Chrumkavé, jednoduché a expresné
Prvý recept, na ktorý sme narazili, je od Stelly Drivas, ktorá vedie blog a profily na sociálnych sieťach pod názvom hungry happens. Jej recept obsahuje len dve základné ingrediencie a niekoľko doplnkov, ktoré zvýraznia chuť chipsov.
Ingrediencie:
- približne 650 g ružičkového kelu,
- 200 g nasekaného alebo nastrúhaného parmezánu,
- lyžica olivového oleja,
- soľ a korenie podľa chuti,
- granulovaný cesnak podľa chuti.
Spôsob prípravy:
Ružičkový kel prekrojte na polovicu. Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie. Posypte nahrubo nastrúhaným parmezánom. Na syr položte plátky zeleniny plochou stranou nadol. Mali by byť blízko pri sebe, ale nie priamo vedľa seba. Každú z nich potrite trochou olivového oleja a posypte soľou, korením a granulovaným cesnakom. Pečte približne 15-18 minút v rúre vyhriatej na 200 °C. Syr by mal získať zlatohnedú farbu. Keď občerstvenie vychladne, nalámte ho na menšie kúsky a máte pripravené čipsy z ružičkového kelu.
Druhý recept je ešte jednoduchší a vyžaduje ešte menej prísad. Našli sme ho na TikToku, ktorý je síce často plný takzvaného koncového internetového obsahu, ale môže byť aj inšpiratívny. Napríklad z kulinárskeho hľadiska. Recept na bruselské lupienky, ktorý tu chceme ukázať, pochádza z účtu ballehurns, ktorý je plný kuchynskej inšpirácie.
Ingrediencie:
- tucet ružičkového kelu,
- olivový olej,
- soľ a korenie podľa chuti.
Spôsob prípravy:
Odstráňte tvrdšie spodky a ošúpte ružičkový kel z listov. Stred si nechajte, môže sa variť samostatne, zatiaľ čo listy sa vložia do misky. Zalejte ich olivovým olejom, osoľte, okoreňte a premiešajte. Ochutenú zeleninu položte na plech vyložený papierom na pečenie. Pečte 15 minút v rúre vyhriatej na 175 stupňov Celzia. Po upečení opatrne preložte lupienky ružičkového kelu do misky. Mali by byť chrumkavé.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Dvanásť „križiakov“ proti rakovine. Na zozname: kapusta, brokolica a ružičkový kel
Nič nepodporuje imunitu lepšie ako ony. Jedzte ich párkrát týždenne a zabudnete na prechladnutie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.