13.01.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sterling Munksgard shutterstock/Rawpixel.com).
Gordon Ramsay je kulinárskou ikonou. Jeho reštaurácie boli v priebehu rokov mnohokrát ocenené slávnymi hviezdami Michelin. O tom, že kuchár sa vo svojej práci vyzná, niet pochýb. O to cennejšie sú jeho tipy, čo si v reštaurácii nikdy neobjednávať. Ramsay venuje pozornosť konkrétnym slovám, ktoré sa na kartách často vyskytujú.
Keď ideme do reštaurácie, neanalyzujeme dôkladne jedálny lístok, aby sme zistili, čo sa môže skrývať medzi slovami. Jednoducho si objednáme, čo chceme a čo nás zlákalo, napríklad popisom alebo fotkou, ak je v ponuke.
Ukazuje sa však, že niektoré pojmy, ktoré sú celkom bežne zaradené do jedálnička, môžu mať hlbší význam. Všimol si to Gordon Ramsay a prezradil, čo je podľa neho v reštauráciách lepšie nikdy neobjednávať. Ako sme sa dočítali v jeho starom rozhovore s Daily Mail, známy šéfkuchár si dáva pozor na konkrétne slová, ktoré mu v hlave okamžite rozsvietia červené svetielko.
Vyhnite sa takýmto jedlám v reštauráciách. Gordon Ramsay spomenul kľúčové slová
Moderátor takých programov, ako sú Kitchen Nightmares alebo MasterChef, vysvetľuje, aby ste sa nedali zlákať položkami, ktoré sú v ponuke označené ako „najlepšie v krajine“, „slávne“ atď., pokiaľ za týmito výrazmi nie je konkrétne odôvodnenie.
„Prečo by sme inak verili, že toto jedlo je vlastne to najlepšie? Ako to vieme? Kto to povedal? Kto to tak nazval?“
– čuduje sa Ramsay.
Škót tiež radí nevyberať si z jedálneho lístka jedlá, ktoré sa nazývajú špeciality. Najmä ak ich je veľa.
„Ak je na zozname 10 špecialít, znamená to, že nie sú ničím výnimočné“
– hovorí.
Gordon Ramsay prezradil aj spôsob, ako získať dobré víno za výhodnú cenu. Navrhuje požiadať o zoznam vín z takzvaného bin-endu. Tento anglický výraz neznamená nič iné ako posledné fľaše z väčšej šarže, jednoducho koniec. To znamená, že takéto vína sa často predávajú za zníženú cenu.
Objednávate si polievku v reštaurácii? Toto nie je vždy dobrý nápad
V inom rozhovore Ramsay uviedol, že nie vždy je dobrý nápad objednať si polievku v reštaurácii. Konkrétne ide o polievku dňa. Šéfkuchár radí najskôr sa na to opýtať čašníka.
„Skôr ako si objednáte, opýtajte sa, aká bola včera polievka dňa. Môže sa ukázať, že je to vlastne polievka mesiaca“
– povedal pre Town & Country.
Samozrejme, nemusí to platiť pre každú reštauráciu. Určite sú také, ktoré používajú nie celkom férové praktiky a podávajú nie vždy čerstvé jedlá, aj také, ktoré si udržujú vysoký štandard a k hosťom sa správajú s rešpektom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Čo robia rodičia Kate Middleton? Matka vojvodkyne sa stala milionárkou ešte pred tridsiatkou
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.