14.01.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív).
Uľahčuje chudnutie, stimuluje spiaci metabolizmus a rýchlo sa zbavuje tukového tkaniva nahromadeného mesiace či roky. Na rozdiel od zdania nejde o magickú látku, ku ktorej má prístup len pár vyvolených. Hovoríme o rasci, ktorá sa výborne hodí do mnohých jedál a takzvanej jeera vode, teda zmesiach na báze korenia a vody.
Rasca v boji proti obezite
Výrazná nadváha okolo brucha súvisí s hromadením tukového tkaniva, ktoré sa nenachádza priamo pod kožou, ale v jej hlbších vrstvách. Malé množstvo je potrebné na ochranu jemných orgánov pred mechanickým poranením. Problematickým sa stáva až vtedy, keď sa vzdáme akejkoľvek fyzickej aktivity a nedodržiavame dobre vyvážený jedálniček.
Po rozhodnutí urobiť zmeny vo svojom každodennom fungovaní začnime pohľadom na jedálny lístok. Dietológovia naznačujú, že zmena stravovacích návykov a sebazaprenie nás môžu viesť k strate nadváhy. Špecialisti odporúčajú zaradiť do jedálnička najmä rascu. Početné štúdie ukázali, že táto zložka je zodpovedná za zníženie hladiny zlého cholesterolu (LDL) a stimuláciu pankreasu k sekrécii inzulínu – nevyhnutného pri metabolizme sacharidov.
Voda s rascou – prečo sa ju oplatí piť?
Priaznivcom prírodnej medicíny by sa mali páčiť predpoklady používané v ajurvéde. Jednou z nich je pitná voda s rascou. Aké efekty môžeme týmto spôsobom dosiahnuť? Filtrovaná voda izbovej teploty obohatená o dávku korenia stimuluje tvorbu tráviacich enzýmov, reguluje celý proces trávenia a zabraňuje nepríjemnej zápche. Táto jednoduchá zmes sa považuje za užitočnú pri zhadzovaní nadbytočných kilogramov, kvôli ktorým sa cítime zle vo vlastnom tele.
Jedna čajová lyžička rasce má iba 8 kcal a obsiahnuté antioxidanty urýchľujú detoxikáciu organizmu, chránia pred srdcovými chorobami a cukrovkou a znižujú riziko vzniku rakoviny. Príprava vody s rascou je mimoriadne jednoduchá. Stačí nasypať 2 lyžičky semienok do misky a následne zaliať litrom vriacej vody. Po 10-15 minútach lúhovania môžete nálev precediť cez sitko a následne piť 2x denne vrátane jednej porcie nalačno.
POZRITE TIEŽ: Faraóni vedeli, čo je dobré. Jedzte a vaše srdce a črevá vám poďakujú
Na čo použiť korenie v kuchyni?
Rasca má exotickú vôňu a jemne horkasto-korenistú dochuť. V obchodoch ho dostaneme vo forme mletých alebo čerstvých zŕn. Korenie je neoddeliteľnou súčasťou hotových zmesí, vrátane: kari alebo garam masala. Rasca sa stal trvalou súčasťou tradície slovenskej kuchyne. Výborne sa hodí k mierne ťažkým jedlám na báze strukovín, zeleniny, krúp a ryže. Nájdeme ju aj v ikonických jedlách na báze kyslej kapusty, napr. kapustová polievka. Zaujímavosťou je, že z korenia sa získal špeciálny olej, ktorý sa potom používa do alkoholických nápojov a dezertov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tieto 2 zložky sú najlepšou masťou na popraskané päty. Odstráni aj hrubé „brnenie“
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.