14.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/NoirChocolate).
Pečenie koláčov je vyhradené na špeciálne príležitosti, ako sú sviatky, narodeniny alebo veľké rodinné oslavy. Niekedy sa neoplatí čakať až do takejto udalosti, pretože by ste si mohli odoprieť naozaj skvelú chuť. Urobte tento koláč bez akejkoľvek príležitosti a uvidíte, ako si na ňom rodina pochutí.
Už roky si pochutnávame na pečive, ako je tvarohový koláč alebo jablkový koláč. Robíme ich na všetky možné príležitosti a zbierame slová obdivu. Teraz môžeme do nášho zoznamu najchutnejších dezertov pridať ďalší. Je to mandľový koláč so smotanovým syrom a penou. Pre väčšinu z vás je to možno novinka, ale zaručujeme, že sa oplatí ju pripraviť.
Mandľový koláč v sebe spája naozaj veľa chutí. Najskôr sa skladá z krehkého cesta, ktoré sa pred pečením natrie sladkou penou. V strede je hmota zo smotanového syra s mandľami a vrch je bohato posypaný mandľovými lupienkami.
Recept na mandľový koláč
Ingrediencie na cesto:
- 500 g pšeničnej múky
- 500 g krupicovej múky
- 250 g masla
- 5 žĺtkov
- 2 PL prášku do pečiva
- 4 PL 18% kyslej smotany
Ingrediencie na penu:
- 5 vaječných bielkov
- 150 g cukru
- balíček vanilkového cukru
Ingrediencie na hmotu:
- 250 g masla
- 460 g smotanového syra
- 200 g mandľových lupienkov
Spôsob prípravy:
- Začnite prípravou cesta. Na doske zmiešajte pšeničnú a krupicovú múku. Pridáme prášok do pečiva a nakrájané kocky masla. Všetko miešajte, kým sa ľahko nespojí.
- Do prísad vlejte žĺtky oddelené od bielkov a smotanu. Rukami všetko vymiesime do hladka.
- Cesto rozdeľte na 3 rovnaké časti. Každú z nich rozvaľkajte na plát veľkosti pripraveného plechu.
- Teraz je čas na prípravu peny. Do misy nalejte bielky a vyšľahajte ich s cukrom a vanilkovým cukrom do tuhej peny. Bielky rozdelíme na 3 časti a každú časť rozotrieme na predtým vyvaľkané cesto.
- Pláty oddelene preložte na plech na pečenie. Každý z nich pečte pri teplote 190 °C približne 30 minút.
- Kým sa pečú, môžete si pripraviť hmotu. Maslo presuňte do misky a vyšľahajte ho mixérom do svetla. Počas miešania postupne pridávajte smotanový syr. Miešajte, kým sa nespojí. Nakoniec pridajte mandľové vločky a premiešajte stierkou.
- Upečené pláty potrieme pripravenou zmesou. Posledný plát bohato posypte mandľami. Koláč vložte do chladničky na približne 2 hodiny, aby hmota stuhla.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Mrkvový koláč bez cukru a bez výčitiek svedomia. Jednoducho prospešný dezert na diéte
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.