14.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Slawomir Fajer).
Bravčová krkovička je veľmi chutné mäso, ak sa správne pripraví. Často je totiž tvrdá alebo veľmi gumová, čo kazí celú chuť. Našťastie existuje recept, ktorý zabezpečí, že bravčová krkovička bude vždy šťavnatá a jemná. Stačí dodržiavať niekoľko pravidiel. Pozrite si, ako pripraviť dokonalé mäso.
Dusená bravčová krkovička je chutné jedlo, ktoré sa môže podávať napríklad so zemiakovou kašou a čerstvým šalátom, čím sa stane chutnou večerou pre celú rodinu. Čo však môžete urobiť, aby mäso zostalo krehké a jemné? Stačí si zapamätať niekoľko dôležitých krokov a pripraviť bravčovú krkovičku podľa nižšie uvedeného receptu. Je to skutočná hostina pre chuťové bunky!
Čo by ste mali urobiť, aby bola vaša bravčová krkovička vždy mäkká a jemná? Toto je to, čo si musíte zapamätať
Prvým a najdôležitejším pravidlom, ak chcete pripraviť jemnú, krehkú a šťavnatú krkovičku, je vybrať si kvalitné mäso. Dbajte na to, aby ste si nevybrali veľký kus mäsa, pretože čím menší kus, tým je pravdepodobnejšie, že pochádza z mladého zvieraťa. To má veľký vplyv na to, či bude krkovička po uvarení mäkká.
Preto sa odporúča vyberať kusy s hmotnosťou približne 1,5 – 2 kg. Väčšie kusy budú tvrdé a nie veľmi chutné. Okrem toho majte na pamäti, že bravčová krkovička na strane chrbta je zvyčajne jemnejšia a menej vláknitá.
Ďalšou veľmi dôležitou vecou je, aby ste bravčovú krkovičku vopred namarinovali. V tomto prípade sa najlepšie osvedčí med, cesnak, sójová omáčka, horčica a sladká paprika. Mäso nakrájajte na hrubé plátky a opatrne ich obaľte v marináde. Takto pripravená bravčová krkovička by mala odpočívať aspoň 2 – 3 hodiny. V ideálnom prípade by sa však mäso malo uložiť na chladné miesto na celú noc.
Ako pripraviť dokonalú dusenú bravčovú krkovičku? Tento recept sa oplatí poznať
Keď je naša bravčová krkovička marinovaná, môžeme sa pustiť do jej ďalšej prípravy. Na tento chutný pokrm potrebujeme niekoľko dôležitých ingrediencií, ktoré dodajú nášmu jedlu arómu a chuť.
Tu je zoznam toho, čo potrebujeme mať v kuchyni:
- 600 g bravčovej krkovičky,
- 1 cibuľa,
- 1 bobkový list,
- 1 štipka mletej feferónky,
- 2 lyžičky mletej sladkej papriky,
- 1 lyžička mletej údenej papriky,
- soľ a korenie,
- olej na vyprážanie,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 2 lyžice pšeničnej múky,
- 100 ml sladkej smotany,
- petržlenová vňať.
Príprava dusenej bravčovej krkovičky nie je zložitá, ak presne dodržíme nižšie uvedené kroky. Ak chceme získať chutnú a šťavnatú bravčovú krkovičku, musíme dodržať nasledujúce kroky:
- Bravčovú krkovičku nakrájame cez vlákna na 1,5 cm hrubé plátky. Plátky jemne naklepeme tĺčikom.
- Jeden strúčik cesnaku roztlačíme so soľou, korením, paprikou a trochou oleja. Touto zmesou potrieme plátky bravčovej krkovičky a necháme ich v chladničke približne 2 hodiny.
- Potom nakrájame cibuľu na kocky a druhý strúčik cesnaku nakrájame na väčšie kúsky.
- Ďalším krokom je vybrať mäso z chladničky, aby dosiahlo izbovú teplotu. Keď sa tak stane, obalíme ho v múke a každý kúsok opečieme z oboch strán na rozpálenom tuku.
- Osmaženú krkovičku preložíme do samostatného hrnca a na panvici osmažíme cibuľu, pridáme štipľavú a údenú papriku. Za stáleho miešania smažíme pol minúty. Cibuľu a papriku pridáme k mäsu a do hrnca pridáme cesnak.
- Do panvice, na ktorej sme smažili mäso a cibuľu, nalejeme pohár vody a počkáme, kým sa začne variť. Potom pomocou špachtle opatrne vyberieme zvyšky, ktoré zvýraznia chuť našej omáčky.
- Obsah panvice vylejeme do hrnca s mäsom, prikryjeme a pridáme bobkový list. Dusíme, kým mäso nezmäkne. Zároveň nezabudnime kontrolovať množstvo tekutiny, a ak je jej málo, pridáme vodu.
- Keď je krkovička mäkká, pridáme do omáčky smotanu. Premiešame a privedieme do varu. Bravčovú krkovičku podávame s nasekanou petržlenovou vňaťou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tradičná kotleta s ňou nemá šancu. Kotleta Belvedere znie ako plán na vynikajúcu večeru
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.