15.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/stickasa).
Čoraz častejšie sa rozhodujeme používať prírodné pracie prostriedky namiesto výrobkov kupovaných v obchode, ktoré nemajú dobrý vplyv na životné prostredie. Dobrým spôsobom je použitie zvyškov, ktoré zostali pri príprave jedla. Pozrite sa, ako vám pri čistení pomôžu jablkové šupky, ktoré už nikdy nevyhodíte.
Neoceniteľná kyselina jablčná
Táto organická chemická zlúčenina sa nachádza najmä v jablkách, ale aj v rebarbore. Najčastejšie sa používa v potravinárskom priemysle, kde pôsobí ako konzervačná látka. Kyselina jablčná sa používa aj vo farmaceutickom priemysle. Vyznačuje sa aj antibakteriálnymi, protiplesňovými a bieliacimi vlastnosťami. Preto je ideálna na čistenie domácností. Neodporúča sa však používať celé jablká, najlepšie len šupku.
Jablkové šupky na čistenie. Na čo sú dobré?
Ak vás zaujíma, na čo konkrétne používať jablčné šupky pri čistení, práve sa dozviete odpoveď. V prvom rade sú ideálne na čistenie drezu a kuchynskej pracovnej dosky, stačí z nich pripraviť jednoduchú čistiacu kvapalinu. Šupky zalejte vodou, varte ich pol hodiny, nechajte vychladnúť a nakoniec ich prelejte do nádoby s rozprašovačom. Tekutinu nastriekajte na znečistený povrch a utrite vlhkou handričkou.
Jablkové šupky môžete použiť aj na čistenie rúry. Stačí ich položiť na plech a vložiť do predhriatej rúry (na 15-30 minút). Potom jej vnútro utrite vlhkou handričkou a máte hotovo. Môžete ich použiť aj na… lesk vašich hrncov. Jednoducho, rovnako ako pri kvapaline, uvarte šupky v hrnci a potom ich sceďte. Najlepší spôsob je použiť hliníkový hrniec na prípravu čistiacej kvapaliny a na konci utrieť uvarené šupky po celom hrnci.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.