16.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anastasia_Panait).
Cibuľový koláč sa k nám dostal z tradičnej nemeckej kuchyne, kde sa nazýva Zwiebelkuchen. Je výbornou voľbou na jeseň a v zime, keď je sezónnej zeleniny nedostatok a v špajzách sa nachádza len cibuľa. Okrem toho pravidelná konzumácia tohto výživného koláča môže zlepšiť našu imunitu.
Príprava cibuľového koláča je hračka, takže recept zvládne každý bez ohľadu na skúsenosti v kuchyni. Nenechajte sa vystrašiť množstvom cibule použitej v recepte. Koláč by mal byť intenzívny, vláčny a mimoriadne aromatický. Neváhajte už ani chvíľu a upečte ho, pokým vás na pultoch supermarketov neláka žiadna iná zelenina.
Ingrediencie na cesto:
- 200 g pšeničnej múky
- 50 g mandľovej múky
- 2 vajcia
- polovica kocky masla (rozpusteného)
- štipka soli
Ingrediencie na cibuľovú plnku:
- 1 kg cibule
- 200 g údenej slaniny
- 2 vajcia
- 1 šálka smotany
- 3 lyžice olivového oleja
- hrsť strúhaného syra
- 2-3 vetvičky rozmarínu na ozdobu
- soľ a korenie podľa chuti
Cibuľový koláč na každú príležitosť. Pripravte si ho túto zimu
- Do misky preosejte obe múky, rozšľahajte vajcia, pridajte štipku soli a prilejte maslo rozpustené v hrnci. Cesto miesime, kým nie je hladké a jednotné. Zabalte ho do potravinovej fólie a nechajte 30 minút v chladničke.
- Slaninu nakrájajte na tenké pásiky a opečte na rozohriatej panvici.
- Ošúpeme a nakrájame všetky cibule na tenké mesiačiky. Cibuľu smažte po častiach dozlatista.
- Vajíčka vyšľaháme so smotanou. Podľa chuti osolíme a okoreníme.
- Formu na pečenie vymažte trochou masla. Položte naň rozvaľkané cesto, navrch cibuľu a slaninu a zalejte smotanou a vajcami. Vrch posypeme strúhaným syrom, poukladáme vetvičky rozmarínu a vložíme do rúry (180 °C, horný a dolný ohrev).
Cibuľový koláč pečte približne 30-40 minút. Samotný bude chutiť báječne, ale najlepšie sa podáva s bylinkovo-cesnakovou omáčkou. Takýto koláč urobí rozruch nielen ako jedlo na večeru, ale môžete ho podávať aj na večierku namiesto slaného občerstvenia. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Bez gramu mäsa a hodí sa k čomukoľvek. Budete ju cítiť od prvej minúty pečenia
Bravčová masť na chrumkavom krajci chleba. S jednou prísadou bude biela ako sneh
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.