17.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Jason Villanueva).
Káva zvyšuje energiu, stimuluje mozog a podporuje koncentráciu a obsahuje antioxidanty, ktoré majú pozitívny vplyv na náš organizmus. Ako väčšina potravín a nápojov, aj čierny nápoj vám však môže vážne uškodiť, ak ho skombinujete s nesprávnymi potravinami. Čo nekombinovať s kávou, aby ste zostali zdraví?
Nikdy nekombinujte kávu s liekmi
Čo nekombinovať s kávou? Predovšetkým by sa čierny nápoj a aspirín nemali konzumovať súčasne. Kombinácia kávy s liekom proti bolesti hlavy alebo nachladnutiu môže spôsobiť podráždenie žalúdka a silné bolesti brucha. Antipyretiká a lieky proti bolesti by sa tiež mali s kávou vylúčiť. Tuky obsiahnuté v čiernom nápoji môžu nadmerne zvýšiť koncentráciu liekov v krvi. Tabletky je najlepšie zapiť čistou vodou, a ak si chcete vychutnať chuť kávy, počkajte ešte chvíľu.
Čo nekombinovať s kávou? „Percentá“
Ľudia, ktorí pijú kávu, keď chcú rýchlejšie vytriezvieť, by s tým mali prestať, pretože to nemá zmysel. Čierny nápoj nijako neovplyvňuje metabolizmus alkoholu. Namiesto toho je kofeín v káve stimulantom, ktorý dokáže „skryť“ účinky alkoholu na organizmus. Výsledkom je, že účinky opojenia pociťujeme neskôr, pijeme viac a opíjame sa, čo môže viesť k preťaženiu pečene a z dlhodobého hľadiska k jej zlyhaniu.
Káva a červené mäso – zlá kombinácia
Triesloviny obsiahnuté v káve majú pozitívny vplyv na naše telo, ale obmedzujú vstrebávanie zinku. Z tohto dôvodu by sa káva nemala kombinovať s produktmi, ktoré obsahujú zinok, ako je červené mäso, fazuľa alebo orechy. Po konzumácii potravín bohatých na zinok je lepšie pred pitím kávy chvíľu počkať.
Vegetariáni by nikdy nemali kombinovať kávu s fazuľou a orechmi
Čo nekombinovať s kávou? Orechy a strukoviny. Železo sa delí na hematické a nehematické. To prvé sa ľahko vstrebáva a je dostupné v živočíšnych produktoch, ktoré sú hlavným zdrojom tohto prvku pre mäsožravcov. Vegetariáni majú v tomto smere ťažšiu úlohu, pretože získavajú ťažšie vstrebateľné nehematické železo obsiahnuté v strukovinách a orechoch.
Káva môže brániť vstrebávaniu železa, preto by najmä vegetariáni, pre ktorých sú hlavným zdrojom tohto prvku šošovica, sója alebo orechy, nemali v žiadnom prípade piť kávu spolu s nimi! Aby ste neriskovali nedostatok železa v organizme a s tým spojenú letargiu, nedostatok energie, nadmerné vypadávanie vlasov alebo anémiu, počkajte chvíľu po jedle, potom káva nebude zasahovať do procesu vstrebávania železa.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najhoršia prísada do kávy okrem cukru. Podporuje inzulínovú rezistenciu, zaťažuje pankreas
Vylúčte jednu prísadu do kávy. Stratíte brušný tuk rýchlejšie ako v posilňovni
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.