19.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív).
Poznáte to? Smažíte rezne, mäso na guláš alebo (hrôza) pečeň a olej vystrelí do všetkých štyroch strán ako šialený a zašpiní celú kuchyňu? Buďte si istí, že sa nemusíte uspokojiť s ľahkými popáleninami a namáhavým čistením miestnosti. Tento trik je na nezaplatenie a veľmi dôležitý kuchynský predmet sa vám bude hodiť.
Čo sa dá urobiť, aby tuk počas vyprážania nevystrekoval? Existuje niekoľko spôsobov, ktoré sa trochu líšia v závislosti od toho, či ide napríklad o vyprážanie rezňov, vajec alebo pečene, čo je obzvlášť problematické. Samozrejme, olej zvyčajne vystrelí, keď sa voda alebo iná tekutina obsiahnutá v mäse dostane do kontaktu s horúcim tukom. Deje sa tak nielen kvôli rozdielu teplôt, ale aj kvôli rozdielom v hustote kvapaliny, ale nebudeme hovoriť o chemických reakciách, len o kuchynských trikoch.
Čo sa dá urobiť, aby tuk počas vyprážania nevystrekoval?
Či už vyprážate bravčovú panenku, vajíčko alebo mäso na guláš, môžete svoje vyprážanie nielen „vyčistiť“, ale aj zefektívniť. Stačí, ak panvicu prikryjete kovovým cedidlom. Funguje to? Rozhodli sme sa to otestovať a skutočne to funguje.
Prečo vlastne prikryť panvicu cedidlom a nie napríklad panvicou alebo drevenou miskou? Samozrejme, ak si vyberiete niektorú z týchto možností, zabráni sa tým vystreľovaniu oleja. Iba tak nedovolíte horúcej pare uniknúť. „Uzavretá“ para začne kondenzovať a mäso sa začne dusiť, nie smažiť – na vyprážanie potrebujete prísun kyslíka, ktorý zabezpečia otvory v cedidle. To je celá filozofia.
Aj tieto veci sa oplatí robiť
Ak si chcete pri vyprážaní ešte viac pomôcť, nezabudnite na niekoľko dôležitých bodov. Prvou a najdôležitejšou vecou je uistiť sa, že mäso alebo ryba sú suché predtým, ako ich vložíte do horúceho tuku. Ak použijete obal, napr. strúhanku, je to v podstate jednoduché. Ak však vyprážate mäso bez obalenia, napr. steaky alebo kuracie prsia, dôkladne ho osušte.
Ak máte pečeň, ktorá vystreľuje naozaj silno, urobte na každom kúsku niekoľko vpichov vidličkou – naozaj to uľahčí prácu. A ak chcete vyprážať vajíčko, pred vložením do horúceho tuku pridajte troška soli. Netreba pripomínať, že panvica, na ktorej chcete vyprážať, musí byť dokonale suchá – pre istotu ju vždy utrite handričkou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zabudnite na upchatý kuchynský drez. S týmto zázračným odvarom problém v okamihu zmizne
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.