21.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe ().
Sladké lievance sú pochúťkou, ktorú môžeme jesť donekonečna. Robíme si ich nielen na raňajky, ale aj na obed a večeru. Aby bol základný recept ešte chutnejší, odporúčame doň pridať túto ingredienciu. Budú vďaka nej ľahšie a krémovejšie.
Lievance milujeme v akejkoľvek podobe. Môžu byť plnené jablkami, slivkami alebo dokonca malinami. Namočené v čokoláde alebo posypané práškovým cukrom urobia rozruch na každom stole. V základnom recepte sa píše, že do ingrediencií sa pridáva mlieko, ale my sme sa rozhodli urobiť ot inak. Vďaka tejto kombinácii sú ľahšie a ich chuť je jemnejšia.
Čo teda pridať do lievancov? Samozrejme, cmar. Práve on dodáva lievancom nezvyčajnú príchuť a klasike vdýchne nový život. Tento recept obsahuje aj jablká a vanilkovú arómu. Vďaka tomu sú lievance aromatickejšie a sýtejšie.
Recept na cmarové lievance
Ingrediencie:
- 500 g pšeničnej múky
- 4 PL cukru
- 30 g droždia
- 100 ml mlieka
- 300 ml cmaru
- 2 veľké jablká
- štipka soli
- 2 lyžičky vanilkového cukru
- 2 vajcia
- lyžica oleja na cesto
- olej na smaženie
Spôsob prípravy:
- Prvým krokom je príprava kvásku. V miske rozdrobíme čerstvé droždie, pridáme cukor a predhriate mlieko. Všetko premiešajte a nechajte na teplom mieste 15 – 20 minút, aby kvások mierne vykysol. Ak chcete proces urýchliť, môžete misku vložiť do predhriatej rúry na 40 °C a chvíľu ju tam nechať.
- Kým droždie vykysne, umyte, ošúpte a rozštvrťte jablká. Odstráňte jadrovníky a ovocie nakrájajte na tenké plátky. Ak však nemáte radi takéto plátky, môžete ovocie nastrúhať na strúhadle s veľkými okami. Najlepšou voľbou sú mäkké a sladké jablká.
- Pripravte si väčšiu misu a preosejte do nej múku. Pridajte soľ a vanilkový cukor a zašľahajte vajcia. Všetko spolu premiešajte.
- Do zmesi pridajte olej a predtým pripravený kvások a nezabudnite na cmar. Prísady miešajte asi 5 minút, kým cesto nebude hladké. Cesto nechajte prikryté na teplom mieste asi 40-50 minút, aby mohlo vykysnúť.
- Po uplynutí tohto času rozohrejte tuk na panvici a dajte naň cesto naberané lyžicami. Vytvarujte z neho lievance, ktoré opečte z oboch strán dozlatista.
- Usmažené lievance odložíme na papierovú utierku, aby sa zachytil zvyšný tuk, a posypeme ich práškovým cukrom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Palacinky bez gramu múky? Ak do cesta pridáte túto prísadu, vyjde nadýchané, ľahké a…. zdravé!
Nemajú žiadnu náplň, ale sú ľahké a nadýchané. Kysnutie trvá len 15 minút
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.