Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Tekutina, ktorú vylejete, robí na panvici zázraky. Mäso bude mäkké a šťavnaté ako nikdy predtým

21.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Irina Meliukh). Čo sa dá urobiť, aby mäso na guláš nebolo tvrdé? Pravdepodobne ste sa nad tým niekedy zamýšľali, keď mäso vychádza ako podošva...

21.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Irina Meliukh).

Čo sa dá urobiť, aby mäso na guláš nebolo tvrdé? Pravdepodobne ste sa nad tým niekedy zamýšľali, keď mäso vychádza ako podošva a sotva sa dá nabrať vidličkou. Dnes vám poradíme, ako pripraviť dokonale jemné a mäkké mäso na panvici, a to s pomocou tekutiny, ktorú polovica z nás vyleje.

Čo robiť, aby mäso na guláš nebolo tvrdé?
Foto: shutterstock/Irina Meliukh

Ak máte v pláne na večeru dusené hovädzie mäso, maďarský guláš, strogoňov alebo inú mäsitú špecialitu, už sa nemusíte obávať, že mäso bude tvrdé a gumové. Samozrejme, najproblematickejšie býva hovädzie mäso, ktoré sa veľmi ľahko prepečie. Problematické je aj bravčové pliecko a krkovička, ktoré často vyjdú gumené, zatiaľ čo hydina má tendenciu na panvici vysychať a niekedy sa dokonca postavíte na hlavu a mäso vyjde tvrdé a nechutné.

Gumové a tvrdé mäso dokáže pokaziť každý pokrm a bez ohľadu na to, koľko chutných príloh dáme do omáčky alebo ako veľmi ju okoreníme, keď narazíme na kus podrážky, ktorý nám hrozí vykloubiť čeľusť, všetka chuť na jedlo sa vytratí. A pritom to tak vôbec nemusí byť.

Gumové a tvrdé mäso dokáže pokaziť každý pokrm a pritom to tak vôbec nemusí byť.
Foto: shutterstock/Nicoleta Ionescu

Čo urobiť, aby bolo mäso šťavnaté a jemné? Hodí sa podceňovaná tekutina

Ak chcete pripraviť chutné mäso s omáčkou alebo guláš, musíte ho najprv opiecť, aby sa uzavrelo a zachovalo si všetku šťavu. Až potom pridajte vodu alebo vývar (samozrejme, horúci). Uprostred intenzívneho vyprážania je však dobré nejakým spôsobom „zapečatiť“ vlákna mäsa, ktoré sa síce vplyvom teploty spojili, ale počas miešania sa môžu odpečatiť. Na pomoc príde šťava z kyslých uhoriek. Prekvapení? Už sme vám povedali, o čo ide. Kyselina obsiahnutá v kyslej uhorkovej šťave rýchlo rozštiepi bielkoviny mäsa, ale len na miestach, ku ktorým má prístup, t. j. na vonkajšej strane kúskov. Tým sa zabezpečí, že všetka chuť zostane vnútri a mäso bude šťavnaté, jemné a plné chuti. Okrem toho šťava z kyslých uhoriek skvele zvýrazňuje chuť pokrmu bez toho, aby v ňom akokoľvek dominovala. Na 1 kg mäsa stačí 1/4 šálky kyslej šťavy.

Šťavu z kyslých uhoriek polovica z nás vyleje. A pritom pomáha pripraviť dokonale jemné a mäkké mäso.
Foto: shutterstock.com/Kinek00

Toto sú veci, ktoré by ste mali vedieť o smažení mäsa

Ani tá najkyslejšia šťava vám však nepomôže, ak pri príprave mäsa na guláš urobíte základné chyby. Po prvé, tuk, na ktorom chcete mäso opiecť, musí byť naozaj poriadne horúci. Dávať mäso do studeného tuku je takmer zločin a to vám povie každý kuchár. Ďalšou chybou, ktorej sa treba vyhnúť, je hádzanie studeného mäsa do panvice. Po vybratí z chladničky by sa malo zohriať na izbovú teplotu. Ďalšia vec, ktorú si málokto uvedomuje, je, že po vhodení mäsa do panvice by ste ho mali nechať odpočívať a nie ho každú chvíľu miešať. Neustále miešanie spôsobí, že mäso pustí veľa vody a nezachráni ho žiadna kyslá šťava.

A ak plánujete pripraviť jemné a šťavnaté hovädzie mäso, pridajte kvapku suchého červeného vína.
Foto: shutterstock/Zu Kamilov

Namiesto šťavy z kyslých uhoriek môžete použiť aj iné kyslé tekutiny. Výborne sa hodí aj šťava z kyslej kapusty alebo nakladaných paradajok. Citrónová šťava alebo zdravý a chutný jablčný ocot tiež nie sú na zahodenie. A ak plánujete pripraviť jemné a šťavnaté hovädzie mäso, pridajte kvapku suchého červeného vína.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ako správne krájať mäso? Bežná chyba vám zničí každý guláš a dusené mäso

V kráľovských mletých rezňoch nie je miesto pre strúhanku. Skúste to a čoskoro na ňu zabudnete


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Zázračná tabletka: Prečistí odtok a odstráni odolnú špinu lepšie než ocot a sóda

20.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). Máte v lekárničke aspirín? Nepoužívajte ho len na bolesť hlavy! Táto nenápadná tabletka skrýva neuveriteľné čistiace schopnosti, ktoré…

Viete, čo znamenajú písmená na vajíčkach? Tieto pečiatky nie sú len náhodné značky

20.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Starstuff). Mysleli ste si, že červené kódy na vajíčkach sú len náhodné znaky? Omyl! Skrýva sa v nich dôležitá…

Bravčové mäso do mlieka nenamáčam. Mám iný patent na jemné a mega šťavnaté bravčové rezne

20.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ana Maria Ciobanu). Bravčové rezne sú v slovenskej kuchyni klasikou, bez ktorej si nevieme predstaviť sviatky či nedeľný obed.…

Jarné hnojenie ľalií. Prírodné hnojivo pre dlhé a bohaté kvitnutie

20.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív shutterstock/VitCOM Photo). Ľalie radi vysádzame do záhrad, pretože ich pôvodné kvety priťahujú pozornosť a opeľujúci hmyz. Tieto…

Lahodné rafaello palacinky. Pre milovníkov kokosovej chuti

20.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anastasia Turshina). Máte radi kokosovú príchuť? Potom musíte vyskúšať tento jednoduchý recept na rafaello palacinky. Nie sú ničím iným…

Auto Trendy

Automatické parkovisko v Londýne: Autá väznené už dva roky bez nádeje na záchranu

21.4.2025 Redakcia Auto trendy . Predstavte si, že vojdete na parkovisko, no vaše auto odtiaľ už nikdy neuvidíte. Práve takáto nočná mora postihla desiatky vodičov v Londýne. Automatické vertikálne parkovisko…

Krajina bojuje o svoju automobilovú budúcnosť: Daňové úľavy ako záchranný pás pre výrobcov

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Kanada reaguje na obchodnú politiku Spojených štátov a spúšťa sériu opatrení na záchranu svojho automobilového priemyslu. Kľúčovým krokom sú daňové úľavy pre výrobcov, ktorí udržia…

Autá v Rusku nikto nekupuje: Automobilový trh na pokraji kolapsu

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predaj nových áut v Rusku sa doslova zrútil. V marci 2025 klesol o šokujúcich 45 % v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Automobilový priemysel…

Čo skrýva Dacia Duster upravená Nemcami za 46 000 eur?

20.4.2025 Redakcia Auto trendy - Dacia Duster, ktorú poznáme ako cenovo dostupné SUV, prešla pod rukami nemeckých dizajnérov radikálnou premenou. Výsledok? Agresívny dizajn, športová elegancia a jedno poriadne prekvapenie v…

Päťmetrový rodinný sedan so spotrebou len 3,7 l/100 km za cenu, ktorá vyráža dych!

20.4.2025 Redakcia Auto trendy - Automobilový priemysel čelí ďalšiemu šoku z východu. Čínska automobilka Geely uvádza na trh luxusný sedan Yinhe Xingyao 8 alias Galaxy Starship 8, ktorý ponúka výbavu…

Nový kráľ ciest: Svetové auto roka 2025

20.4.2025 Redakcia Auto trendy - Kia EV3 si získala srdcia motoristov i odborníkov z celého sveta a zažiarila na medzinárodnom autosalóne v New Yorku ako Svetové auto roka 2025. Tento…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov