Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Voňavé žemle ako z renomovanej pekárne. Chrumkavé žemle (kaiserky) na rodinné raňajky

21.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/tilialucida). Vôňa uvarenej kávy, obľúbené ingrediencie na stole a pariace sa žemle v košíku. Takýto pohľad je prísľubom skutočne chutných raňajok. Namiesto toho, aby...

21.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/tilialucida).

Vôňa uvarenej kávy, obľúbené ingrediencie na stole a pariace sa žemle v košíku. Takýto pohľad je prísľubom skutočne chutných raňajok. Namiesto toho, aby sme vstávali za svitania a ponáhľali sa do pekárne po čerstvé pečivo, rozhodnime sa pripraviť si jednoduché žemle doma. Stačí vám len pár ingrediencií, trochu trpezlivosti pri ich kysnutí a môžete si vychutnávať domáce pečivo.

Ako upiecť žemle doma?
Foto: shutterstock/tilialucida

Chrumkavé raňajkové žemle – potrebné produkty

Malá, okrúhla a neuveriteľne nadýchaná žemľa, ktorej vrchná časť je zdobená niekoľkými zárezmi pripomínajúcimi kríž alebo hviezdu. Kaiserova žemľa je pečivo, ktoré si získalo popularitu ešte v rakúsko-uhorskej Haliči. V doslovnom preklade kaiser zemel jednoducho znamená cárska buchta.

Zaujímavé je, že názov vôbec nepochádza z titulu cisára Františka Jozefa, keďže sa jedla už približne o 100 rokov skôr. Dnes ju nájdete v každom obchode a môžete si ju upiecť aj vo vlastnej kuchyni.

Prísady na žemle:

  • 500 g pšeničnej múky typu 500
  • 7 g instantného droždia
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 1,5 čajovej lyžičky soli
  • 250 ml vlažnej vody
  • 1 polievková lyžica rastlinného oleja
  • 1 stredne veľké vajce.
Príprava cesta na žemle je veľmi jednoduchá.
Foto: shutterstock/KONSTANTIN_SHISHKIN

Kaiserove žemle ako z pekárne – recept krok po kroku

  1. Do čistej misy nasypte pšeničnú múku, droždie, cukor a soľ a premiešajte. V samostatnej miske zmiešajte vajce, olej a vodu.
  2. Mokré prísady pridajte k suchým a krátko premiešajte a potom sa pustite do miesenia ručne, mixérom alebo v špeciálnom stroji na chlieb.
  3. Cesto by malo vytvoriť kompaktnú, hladkú a lesklú guľu. Keď sa to podarí, prikryte ho utierkou a nechajte na suchom a teplom mieste kysnúť približne 2 hodiny.
  4. Po uplynutí tohto času cesto odležte tak, že prstami udierate do vrchnej vrstvy. Potom ho vyklopte na múkou posypanú dosku.
  5. Cesto krátko premieste, potom z neho vytvorte valček a nakrájajte ho na 10 až 12 kúskov. Z každého kúska vytvorte malú guľôčku.
  6. Keď sú všetky žemle vytvarované, preložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryte čistou utierkou a nechajte opäť kysnúť 30 – 35 minút.
  7. Do vykysnutých žemlí urobte nožom 5 zárezov. Výsledkom by mali byť prekrížené čiary.
  8. Vložte žemle do rúry vyhriatej na 220 °C (horný a dolný ohrev) a pečte 15 – 20 minút. Žemle podávajte mierne vychladnuté s obľúbenými prílohami. Dobrú chuť!

Môžu sa žemle zmraziť alebo skladovať v chladničke?

Pečivo má najlepšiu chuť, ak sa skladuje pri izbovej teplote, t. j. pri teplote 18 až 22 stupňov Celzia. Uloženie pečiva, najmä toho, ktoré je vyrobené z pšeničnej múky a droždia, do chladničky spôsobí, že pečivo bude tvrdé, kompaktné a nebude chutné. Jedinou výnimkou je špeciálny toastový chlieb, nakrájaný na plátky a zabalený v uzavretých plastových vreckách. Iba tento druh chleba môže bez problémov prežiť pobyt v chladničke, ak ho umiestnite na hornú policu.

Skúsené gazdinky odporúčajú prebytočné upečené pečivo zamraziť. Stačí, ak tie čerstvé vložíte do špeciálneho fóliového vrecka určeného na mrazené potraviny, pevne ho uzavriete a vložíte do zásuvky mrazničky. Potom ich môžete skladovať niekoľko mesiacov. Je dôležité, aby ste tento krok urobili v ten istý deň, ako boli upečené.

Zamraziť sa môže len čerstvo upečené pečivo.
Foto: shutterstock/Arkadiusz Fajer

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Domáci chlieb nemá konkurenciu. Nielenže je oveľa lepší ako ten v obchode, ale je aj lacnejší

Tajná prísada do palacinkového cesta. A nie je to len o perlivej vode


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Skutočný raj na zemi. Tom Cruise tento ostrov miluje. Má jednu z najlepších pláží v Európe

16.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Aisha Bonet Photography). Ako sa dostať na ostrov Formentera? Na prvý pohľad sa to môže zdať trochu komplikované, no…

Pokladnica draslíka a železa. Varte ho len tak, aby ste zachovali vlastnosti.

16.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/La Huertina De Toni). Kolujú okolo neho mýty, že vôbec nie je taký zdravý, ako sa zdá a že…

20 sekúnd pre oči, 5 minút pre chrbticu a srdce. Robte to v práci

16.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fizkes). 5, 10, 15 minút? Máte chvíľku prestávku od práce? Ukážeme vám, ako ju správne používať. Týchto pár minút…

Cibuľu som dala na 15 minút do mrazničky. Výsledok? Nebudete ľutovať!

16.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Fabian Ponce Garcia). Ako sa zbaviť výraznej chuti cibule? Nemusíte viac kombinovať a trpieť, pretože stačí niekoľko jednoduchých trikov.…

Stratil váš príbor svoj lesk? Tento babičkin trik nemá konkurenciu

16.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Peter Kniez). Nemusíte míňať peniaze na drahé prípravky, aby sa váš príbor leskol ako nový. Tu je ekologický a…

Auto Trendy

Carlos Tavares a jeho zlatý padák: Akcionári mu takmer zruinovali Veľkú noc

16.4.2025 Redakcia Auto trendy - Veľkonočné sviatky mohli pre Carlose Tavaresa priniesť viac stresu, než radosti. Skupina akcionárov koncernu Stellantis sa na valnej hromade rozhodla spochybniť jeho nárok na rozprávkový…

Automobilka v problémoch? Jej zákazníci starnú a ich peňaženky sú tenšie

16.4.2025 Redakcia Auto trendy - Značka Lexus, známa svojou luxusnou ponukou, čelí zaujímavému demografickému fenoménu. Jej zákaznícka základňa je staršia, než je priemer v segmente luxusných automobilov, a ich príjmy…

Eso medzi elektromobilmi: 2000 km s rekordnou spotrebou energie

16.4.2025 Redakcia Auto trendy - Roewe D6 dokázalo to, čo ostatní len snívajú – zapísalo sa do Guinnessovej knihy rekordov v spotrebe energie elektromobilu. Na trase dlhšej takmer 2000 kilometrov…

Tesla šokuje! Predstavila najlacnejší Cybertruck – Stojí menej ako očakávate!

16.4.2025 Redakcia Auto trendy - Po rokoch čakania Tesla konečne prichádza s lacnejšou verziou svojho revolučného Cybertrucku. Tentokrát však nejde len o cenu – nový model sa môže pochváliť výnimočnou…

Najväčší vojnový kolos v dejinách Severnej Kórey je na ceste!

16.4.2025 Redakcia Auto trendy - Severná Kórea opäť púta pozornosť svetovej verejnosti. Satelitné zábery odhalili stavbu najväčšieho a technologicky najpokročilejšieho vojnového plavidla v histórii tejto izolovanej krajiny. Čo všetko o…

Brazílsky zázrak: Tisíce jazier uprostred bielych dún. Raj, o ktorom ste netušili

16.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že kráčate po nekonečných bielych dunách, ktoré pripomínajú zasneženú krajinu. Zrazu sa pred vami objaví tyrkysové jazero s dokonale priezračnou vodou. Nie, nie…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov