22.01.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Myriams-Fotos).
Prečo sa oplatí jesť vajíčka? Pod krehkou škrupinou sa ukrýva pokladnica živín, ktoré blahodarne pôsobia na ľudský organizmus. Veľké množstvo bielkovín, vitamínov a luteínu zabezpečuje správne fungovanie rôznych procesov prebiehajúcich v tele. Aká forma vajec je najzdravšia? Mäkké alebo tvrdé? Čas varenia má veľký význam z hľadiska nutričnej hodnoty.
Vajcia opäť získali svoje dobré meno
Dlhé roky panoval všeobecný názor, že vajcia v strave sú zdrojom „zlého“ cholesterolu a ich konzumáciu treba obmedziť na minimum. Mali mať negatívny vplyv na srdce a celý obehový systém.
Tieto názory však overili vedci, ktorí skúmajú vplyv vajec na zdravie. Ukázalo sa, že predchádzajúce presvedčenie bolo nesprávne. Téme sa venovali okrem iných aj výskumníci z Harvard TH Chan School of Public Health. Ukázalo sa, že obsah cholesterolu vo vajciach sa významne nepremieta do cholesterolu v krvi.
Okrem toho živiny vo vajciach podporujú činnosť srdca a znižujú riziko abnormalít v jeho fungovaní. Štúdie ukázali, že konzumácia jedného vajca denne vám nielenže neuškodí, ale môže byť aj zdraviu prospešná. Výnimkou sú len chronické ochorenia vrátane cukrovky, kedy treba stravovacie pravidlá individuálne konzultovať s odborníkom.
POZRITE TIEŽ: Šialene jednoduchá sendvičová nátierka. Eliminuje voľné radikály, omladzuje telo
Príloha je dôležitá, takže s čím by ste mali jesť vajíčka?
Vedci zdôraznili, že na konzumáciu vajec sa treba pozerať zo širšej perspektívy. Ich vplyv na zdravie nemožno hodnotiť úplne izolovane od zvyšku stravy. Dôležité je, s čím ich skombinujeme. Je ťažké hovoriť o pozitívnom vplyve na zdravie, ak podávame vajíčka s chrumkavou slaninkou, mastnými klobásami a opečeným chlebom.
Oveľa lepšie výsledky však môžeme očakávať, ak ku jedlu zaradíme celozrnný chlieb, zeleninovú nátierku alebo plátky avokáda. Záleží na každom prvku.
POZRITE TIEŽ: Päť byliniek, ktoré pomáhajú udržať hladinu cukru pod kontrolou. Pite aspoň raz denne
Ktoré vajíčko je zdravšie – natvrdo alebo namäkko?
Chuť je jedna vec, ale záleží na čase varenia vajec z hľadiska živín? Aj keď sú rozdiely len niekoľko minút, výsledky našich kulinárskych aktivít majú dramatický vplyv na ich vlastnosti. Ako pripraviť vajíčka, aby boli zdravé?
Ukázalo sa, že spracovanie vajec na viac ako sedem minút môže znížiť ich hodnotu až o polovicu. Z tohto dôvodu sa vajcia uvarené namäkko považujú za oveľa zdravšie. Zrazený vaječný bielok a tekutý žĺtok si zachovávajú väčšinu svojich zdravotných vlastností, čo z nich robí hodnotný doplnok jedálneho lístka.
Prečo sa oplatí jesť vajíčka namäkko?
Živiny nachádzajúce sa vo vajciach zahŕňajú luteín. Priaznivo pôsobí na zrak, pomáha udržiavať zrakovú ostrosť po mnoho rokov. Ide o látku citlivú na vysoké teploty, preto sa neodporúča dlhé varenie vajec.
Pod škrupinou nájdeme aj vitamíny skupiny B a vitamín A. V jesenných a zimných mesiacoch bude dobré zaradiť do jedálnička vajíčka namäkko, aby sme sa vyhli nedostatku cenného vitamínu D. Okrem toho si doprajeme:
- selén
- železo
- fosfor
- nenasýtené omega-3 mastné kyseliny
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Rieši kašeľ v okamihu. Jednoduchý recept na sirup z bobkového listu
Ktoré spracovanie mäsa je najzdravšie? Tieto dva spôsoby sú bezkonkurenčné
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.