23.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/NoirChocolate).
Metrový koláč je ikonický koláč, ktorý si mnohí ľudia pamätajú ešte z bezstarostného detstva. Dnes sa už nepečie tak často, čo je škoda – je dokonale sladký a nadýchaný a vďaka krémovému pudingu je ťažké zastaviť sa len pri jednom kúsku. Nižšie nájdete osvedčený recept na tzv. metrový koláč.
Mnohí si metrový koláč spájajú s detstvom. Pred rokmi bol skutočným dezertným hitom na všetkých rodinných stretnutiach. Naše mamy a staré mamy ho piekli takmer pri každej príležitosti. A niet sa im čo čudovať – tento múčnik zaujme svojím vzhľadom aj báječnou chuťou. V rozpore so zdaním nie je ani príliš náročná príprava.
Metrový koláč podľa receptu mojej mamy je skutočným dielom cukrárskeho umenia. Zo stola zmizne v okamihu
Metrový koláč je ideálny ako sladké občerstvenie ku káve alebo ako dezert pre hostí. Táto trochu zabudnutá torta spája to najlepšie z oboch svetov – nadýchanú dvojfarebnú tortu a zamatovo hladkú krémovú náplň. Takejto kombinácii chutí je ťažké odolať.
Suroviny na koláč:
- 220 g cukru,
- 400 g celozrnnej múky,
- 6 vajec,
- 1 balenie vanilkového cukru,
- 3 PL kakaa,
- 2 lyžičky prášku do pečiva,
- pol šálky vody,
- pol šálky rastlinného oleja.
Zložky na krémovú zmes:
- 500 ml mlieka,
- 110 g cukru,
- 200 g masla,
- 2 PL celozrnnej múky na koláče,
- 2 PL zemiakovej múky,
- 2 lyžičky vanilkového cukru.
Dvojfarebná metrová torta. Spôsob prípravy
Začnite prípravou cesta. V miske vyšľahajte vajcia s obyčajným a vanilkovým cukrom. Výsledkom by malo byť ľahké, nadýchané cesto. Prilejte olej a vodu a pridajte preosiatu múku. Premiešajte a cesto rozdeľte na dve rovnaké časti. Do jednej pridajte kakao a do druhej ďalšie dve polievkové lyžice pšeničnej múky.
Hotový koláč nalejte do dvoch podlhovastých foriem vyložených alobalom a vložte ich do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia. Po 30 minútach vyberte formy, aby vychladli. Odlúpnite vrch a konce koláčov a nakrájajte ich na hrubé plátky.
Pokračujte krémovou zmesou. Uvarte 250 ml mlieka spolu s obyčajným a vanilkovým cukrom. V samostatnej miske zmiešajte zemiakovú múku, pšeničnú múku a zvyšok mlieka, potom zmes vlejte do vriacej zmesi mlieka a cukru. Intenzívne miešajte, kým puding nezhustne. V inej miske nastrúhajte maslo a pridajte vychladnutý puding. Zmes opäť premiešajte.
Maslový krém natrite na kúsky cesta a spojte ich striedavo svetlým a tmavým kúskom. Keď ste všetky kúsky zlepili do tvaru dlhého koláča, vložte koláč do chladničky, aby krém stuhol. Po niekoľkých hodinách môžete lahodnú tortu poliať domácou alebo hotovou čokoládovou polevou. Vychutnajte si ju!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pečiem piškótový koláč metódou 1:2:3 a vyjde nadýchaný bez jedinej štipky prášku na pečenie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.