24.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Ksenija Toyechkina).
Cesnaková omáčka je život. Nielenže je dokonalou prílohou k zapekaným jedlám, sendvičom a hot-dogom na čerpacej stanici, ale tiež sa hodí do šalátov a rôznych cestovinových jedál. Má však jednu nevýhodu – môže sa nám bezostyšne „zahryznúť“ do úst a ani dôkladné čistenie zubnou kefkou nás nemusí zbaviť cesnakového dychu. Existuje však spôsob… Vymeňte nasekaný cesnak za pečený cesnak – omáčka bude chutnejšia a dych oveľa príjemnejší.
Je nemožné vymenovať vlastnosti cesnaku v niekoľkých vetách. Nielenže je veľmi dôležitým doplnkom mnohých jedál, ale má aj antivírusové a protizápalové vlastnosti. Počas chladného obdobia sa oplatí siahať po týchto bielych strúčikoch obzvlášť často, ale nie je najlepší nápad okusovať ho pred rande alebo dôležitým stretnutím.
Ako všetci vieme, cesnak sa kedysi považoval za postrach upírov. Traduje sa anekdota, že ak niekto zjedol cesnak a zafúkal smerom k príšere, príšera omámená zápachom v hrôze utiekla. Sú to, samozrejme, legendy, ale je pravda, že cesnak nemá na náš dych najlepší účinok. Ale koniec koncov, všetko sa dá obísť, a ak máte chuť na lahodnú cesnakovú omáčku, ktorá nielenže chutí šialene, ale nezanecháva v ústach taký silný zápach. Ako si teda pripraviť tú najlepšiu cesnakovú omáčku? Upražte strúčiky a prekvapte sa výsledkom.
Ako pripraviť cesnakovú omáčku? Použite rúru
Ingrediencie:
- 1 veľká cibuľa cesnaku
- 100 g majonézy
- 100 g hustého gréckeho jogurtu
- lyžica citrónovej šťavy alebo bieleho vínneho octu
- soľ, korenie, štipka sušeného oregana
- olivový olej
Cesnaková omáčka – ako ju pripraviť:
- Dajte si záležať na cesnaku. Rozrežte priečne na polovicu. Nemusíte ho lúpať. Potom ho zľahka osoľte a potrite olivovým olejom.
- Cesnak zabaľte do fólie, vložte do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečte, kým cesnak nie je úplne mäkký, takmer maslový.
- Cesnak vytlačte do misky a nechajte vychladnúť. Potom pridajte majonézu a grécky jogurt. Podľa chuti dochuťte soľou, korením, oreganom a citrónovou šťavou alebo vínnym octom.
- Dôkladne premiešajte a nechajte niekoľko hodín v chladničke. Potom môžete omáčku z pečeného cesnaku použiť podľa vlastnej chuti. Výborne chutí ako príloha k studenému mäsu alebo grilovanej zelenine.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
S čím mám podávať talianske gnocchi, aby nechutili ako naše halušky? Tieto prísady sa výborne hodia
Po tomto recepte siahnem vždy, keď nemám nápad na večeru. Funguje zakaždým
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.