25.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Natali 44).
Pór je „príbuzný“ cibule a cesnaku. Často sa podceňuje a zvyčajne sa pridáva len ako doplnková zložka do vývarov alebo šalátov. To je chyba. Stojí za to pozrieť sa bližšie na to, čo táto nízkokalorická zelenina ponúka.
Pór vďaka zlúčeninám síry znižuje počet baktérií a vírusov v tele, čo z neho robí prírodné antibiotikum. Zelenina má tiež nízky glykemický index a je bohatá na vlákninu, ktorá je prospešná pre tráviaci trakt a zlepšuje črevnú mikroflóru. Čo ďalšie nájdeme v póre? Predovšetkým vitamín C betakarotén, kyselinu listovú a minerálne látky, ako sú fosfor, draslík a vápnik.
Treba tiež pripomenúť, že pór obsahuje polyfenoly, ktoré sú všeobecne považované za silné antioxidanty. Medzi ich výhody pre imunitný systém patria protirakovinové, antivírusové, antibakteriálne a protiplesňové účinky. Okrem toho polyfenolové zlúčeniny utesňujú cievy a chránia srdcový sval.
Zaujímavé je, že pór prospieva aj našej pleti. Vitamín C podporuje syntézu kolagénu.
Ako jesť pór? Táto zelenina je vhodná na prípravu mnohých jedál. Výborne chutí vyprážaný aj dusený. Dodá chuť nielen polievkam a šalátom, ale je skvelý aj v šťave.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Krémová polievka z tejto zeleniny nemá konkurenciu. Neoceníme ju každý deň, ale jej chuť je šialená
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.