25.01.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/bonchan).
V našej kuchyni sa čoraz viac využívajú nápady na zahraničné večere. Nebojíme sa ich použiť a ochotnejšie takéto špeciality naservírujeme svojim blízkym. Táto polievka pochádza zo západu a je viac hrejivá ako vývar, ktorý poznáme. Pridajte k tomu starý chlieb a bude chutnejšia.
Cibuľová polievka s domácimi krutónmi je klasika z francúzskej kuchyne. Okrem toho je to jedlo s dlhou históriou, ktorá presahuje storočia. Jej pôvod možno nájsť v rôznych európskych kuchyniach, no o jejrozšírenie sa zaslúžilo Francúzsko. Recept na klasickú francúzsku polievku, známu ako „soupe à l’oignon“, sa prvýkrát objavil v 18. storočí a odvtedy si získal obrovskú popularitu po celom svete.
Cibuľová polievka má bohaté zloženie, ako aj aromatickú a hlbokú chuť. Kombinácia cibule a vývaru znamená, že vývar vás dokáže zahriať aj v tom najchladnejšom počasí. Aby bolo jedlo ešte chutnejšie, odporúčame doň pridať domáce krutóny. Na ich výrobu môžete použiť starý chlieb alebo rožky.
Recept na cibuľovú polievku
Ingrediencie
- 6 veľkých cibúľ,
- 3 lyžice masla,
- 2 lyžice olivového oleja,
- 2 polievkové lyžice pšeničnej múky,
- 1 liter vývaru,
- 150 ml bieleho vína,
- lyžička cukru,
- soľ,
- korenie,
- lyžica nasekanej petržlenovej vňate,
- pár plátkov bagety alebo chleba,
- 2 strúčiky cesnaku,
- maslo.
Spôsob prípravy
- Zmiešajte maslo a olivový olej vo veľkom hrnci a nastavte na strednú teplotu. Keď je dostatočne teplý, pridajte ošúpanú a nadrobno nakrájanú cibuľu. Znížte teplotu a za občasného miešania smažte asi 30 minút. Počas tejto doby by mala byť zelenina jemne vyprážaná a skaramelizovaná.
- Po tomto čase, keď je cibuľa dobre osmažená, ju posypeme múkou. Všetko pár minút miešame, aby múka mierne zhnedla.
- Do ingrediencií prilejeme biele víno a pár minút povaríme, kým sa alkohol neodparí. Vďaka tomuto prídavku získa polievka svoju originálnu chuť.
- Potom postupne za stáleho miešania prilievame hovädzie mäso. Polievku varte na miernom ohni ďalších 30 minút, aby sa ingrediencie spojili. Po uplynutí tejto doby pridajte cukor, soľ a korenie.
- Teraz je čas pripraviť krutóny. Rúru predhrejeme na 180°C.
- Chlieb alebo rožky nakrájajte na plátky a na pár minút ich jemne zohrejte v rúre. Počas tejto doby by mali byť mierne chrumkavé. Cesnak ošúpeme a prelisujeme, spojíme s maslom. Túto zmes natrieme na chlieb a vložíme späť do horúceho prístroja.
- Pripravenú cibuľovú polievku posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a podávame s teplými krutónmi.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Okorente nimi poctivú paradajkovú polievku. Vaše srdce vám za to bude nesmierne vďačné
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.