26.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív).
Strúhadlo je nástroj, po ktorom sa často siaha pri príprave rôznych jedál. Nie každý však vie, na čo sa používa štvrtá strana strúhadla s najjemnejšími čepeľami. Ukazuje sa, že majú jedinečné využitie. Vieme tiež, ako ich po použití rýchlo a jednoducho vyčistiť.
Strúhadlo sa používa pomerne často, ale najčastejšie sa používajú len tri strany tohto jedinečného nástroja. Štvrtá je niekedy zahalená rúškom tajomstva. Veľmi jemné, husté čepele sa ťažko čistia a nie vždy je jasné, čo je na nich najlepšie nastrúhať. Ukazuje sa, že odpoveď je mimoriadne triviálna.
Na čo slúži štvrtá strana strúhadla? V týchto prípadoch je nevyhnutná
Na štyroch stranách strúhadla sú rôzne čepele. Najobľúbenejšie sú tie, ktoré strúhajú zeleninu alebo iné produkty na hrubšie alebo tenšie prúžky. Tie sa dajú použiť pri strúhaní jabĺk na jablkový mušt alebo aj pri príprave zemiakov na palacinky. Často sú na strúhadle aj nože, ktoré nakrájajú zeleninu na plátky. Poslednú, štvrtú stranu zaberajú najjemnejšie čepele, ktoré sú husto usporiadané vedľa seba. Na čo sa ich oplatí používať? Americká autorka kuchárskych kníh Martha Stewart naznačuje, kedy sa hodia. Ukazuje sa, že sú určené na výrobu veľmi jemných, malých hoblín, napríklad po nastrúhaní tvrdého syra. Takto pripravený výrobok sa veľmi dobre rozpúšťa v omáčkach. Štvrtá strana strúhadla sa používa aj na strúhanie muškátového orieška, ovocných šupiek a dokonca aj na strúhanie zázvoru. No u nás je to hlavne strúhanie zemiakov na halušky či do zemiakovéheho cesta na pirohy.
Ako sa čistí strúhadlo? Stačí jeden trik a vyčistíte aj zákutia.
Nemožno poprieť, že čistenie strúhadla môže byť náročné. Vo väčšine prípadov sa strúhadlo nedá čistiť v umývačke riadu a pri tradičnom čistení sa ľahko porežete o ostré hroty. Najťažšie sa čistí štvrtá strana strúhadla, ktorú tvoria najjemnejšie a veľmi husto rozmiestnené čepele. Prvou dôležitou radou je umývať nástroj ihneď po použití, keď zvyšky jedla ešte nestihli zaschnúť. Tým sa práca výrazne uľahčí. Je tiež dobré použiť zubnú kefku a vodu s prostriedkom na umývanie riadu. Takto môžete odstrániť zvyšky jedla aj zo zákutí bez obáv z poranenia.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najčastejšia chyba pri varení zemiakov. Stratia svoje najcennejšie vlastnosti
Belgické hranolky sa líšia od tradičných. Zistite, prečo ich gurmáni tak milujú
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.