26.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/photo8313).
V slovenskej kuchyni sú zemiaky kráľom. Konzumujeme ich samotné, varené, pečené, vyprážané alebo v inej forme. Niekedy si však po ošúpaní všimneme na hľuzách čierne „oči“. Čo to je a je takýto zemiak vhodný na konzumáciu?
Čo máte robiť, ak po odstránení šupky vidíte na zemiakoch zvláštne čierne škvrny? Hľuzy s „očami“ by sa nemali jesť, pretože nám môžu uškodiť. Našťastie však existuje spôsob, ako ich zachrániť.
Je v poriadku jesť zemiaky s čiernymi škvrnami? Zistite, prečo môžu byť škodlivé
Nové zemiaky sa nemusia šúpať, ale staršie zemiaky nie sú vhodné na konzumáciu v šupke. Často po ich ošúpaní vidíme, že sa na povrchu vytvorili čierne „oči“. Môžu sa takéto zemiaky jesť? Áno, ale predtým, ako ich dáte do hrnca, mali by ste sa škvrny zbaviť nožom. Najlepšie je ju vyrezať, pričom si okolo nej ponechajte asi 1 cm rezervu. V tomto mieste je najvyššia koncentrácia solanínu, ktorý spôsobuje zdravotné problémy, ako je podráždenie tráviaceho traktu, nevoľnosť, zvracanie alebo hnačka. Niekedy však môže viesť k vážnejším problémom, ako sú mdloby, zápal obličiek alebo dýchacie problémy.
Môžete jesť naklíčené zemiaky? Skôr ako ich hodíte do hrnca, dvakrát si to rozmyslite
Na zemiakoch sa objavujú nielen čierne škvrny, ale ak ležia dlho, časom začnú klíčiť. Môžu sa takéto hľuzy jesť? Ak začali klíčiť, znamená to, že obsahujú viac glykoalkaloidov – spomínaný solanín a chakonín. Takéto zemiaky by rozhodne nemali jesť dojčiace a tehotné ženy, zatiaľ čo ostatní ich môžu jesť, ak predtým odstránia klíčky. Pred ich varením sa však oplatí skontrolovať farbu hľúz. Ak začala zelenať, zemiak je nevhodný na konzumáciu a mal by sa vyhodiť, pretože sa v ňom vytvorilo veľké množstvo škodlivých látok, ktoré nebudú ľahostajné nášmu zdraviu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Rozpadajú sa vám zemiakové placky pri vyprážaní? Pridajte túto ingredienciu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.