26.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Ray_Shrewsberry).
Banány sú určite jedným z najobľúbenejších druhov ovocia Slovákov a nájdete ich v každom obchode počas celého roka. Tieto plody sú nielen chutné a majú široké využitie v kuchyni, ale poskytujú nám aj množstvo vitamínov a minerálov a majú vysoký index sýtosti. Majú však jednu nevýhodu – rýchlo černejú. Našťastie existuje šikovný spôsob, ako si s tým poradiť. Hodí sa na to fólia.
Banány sú skvelé v akejkoľvek forme. Existujú vynikajúce banánové palacinky, ovsené placky s banánom a čokoládou, chutné koláče vrátane krtkovej torty a všetky druhy studených dezertov. Pri ceste do práce, do školy alebo na dlhú cestu autom je vždy dobré mať po ruke banán, a keď vás prepadne náhly hlad, nič ho neuhasí tak rýchlo a účinne ako sladké ovocie. Banány sú bohatým zdrojom vlákniny. Obsahujú veľa draslíka, fosforu, horčíka a vápnika. Dodávajú nám vitamíny C, K, A a E. Okrem množstva výhod však majú banány aj jednu nevýhodu. Rýchlo černejú. Navrhujeme, ako to napraviť.
Čo môžete urobiť, aby vám banány nesčerneli?
Ak sa vám podarilo kúpiť viac banánov a viete, že ich budete jesť približne týždeň, pravdepodobne vás zaujíma, čo robiť, aby príliš rýchlo neztmavli. Samozrejme, oplatí sa nezabudnúť skladovať banány na suchom a najlepšie tmavom mieste, ale to nie je všetko. So stopkou ovocia môžete urobiť jednu šikovnú vec – stačí ju pevne zabaliť do potravinovej fólie. Keď stopku zabalíte, nebude sa uvoľňovať etylén, plyn, ktorý urýchľuje dozrievanie ovocia.
S čím susedia? Akú majú spoločnosť?
Aby sa banány nestmavli príliš rýchlo, je tu správna spoločnosť. Alebo skôr jej nedostatok. Banány treba, samozrejme, po nákupe oddeliť od trsu a skladovať ich oddelene jeden od druhého. Blízka prítomnosť iného ovocia môže tiež spôsobiť, že špičky banánov začnú meniť farbu. Obzvlášť opatrní buďte pri jablkách a hruškách. Vďaka týmto radám vaše banány nedozrejú príliš skoro.
Tmavé banány nie sú zlé
Banány s tmavšími škvrnami však vôbec netreba vyhadzovať. Naopak, pevne dozreté banány sú oveľa sladšie a mäkšie, takže budú ideálne do mnohých receptov vrátane banánového chleba alebo palaciniek. Trik s fóliou len spomalí proces dozrievania ovocia, čím sa jeho „životnosť“ predĺži o dobrých pár dní.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Rýchly dezert bez pečenia a bez gramu múky? Vyberte si banánové potešenie, je hotové v okamihu
Takto banány nejedzte. O ich čerstvosti veľa napovie jeden detail. Vôbec nejde o hnedé škvrny
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.