26.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anna_Pustynnikova).
Paradajková polievka sa nepýta – paradajková polievka rozumie. Je to jedno z tých jedál, ktoré má rád naozaj každý, a ja som sa niekedy zamýšľala nad fenoménom tohto pokrmu, pretože som si myslela, že som jediná, kto je ochotný skočiť za túto chuť do ohňa. Moja babička bola majsterka polievok a robila najlepšiu paradajkovú polievku na svete. Mala intenzívnu chuť a bola jednoducho vynikajúca, ale moja babička si toto tajomstvo dlho nechávala pre seba. Nedávno som sa o nej dozvedela a tancovala som od radosti.
Paradajková polievka – recept, ktorý zabalí naše srdce a dušu ako teplá deka. Je to večera, ktorá sa na prvý pohľad zdá ako tá najobyčajnejšia vec na svete, ale urobme dohodu – keď prídeme domov z práce alebo zo školy a vieme, že na večeru je paradajková polievka, okamžite sa usmejeme a pocítime vďačnosť za to, že niekto raz vymyslel tento recept. No recept na paradajkovú polievku je jedným z tých receptov, ktoré sú v každej domácnosti trochu iné. Niekto robí paradajkovú polievku vo vývare, iný varí špeciálny vývar, niekto používa koncentrát, iný domáce pyré alebo čerstvé paradajky.
Najlepšia paradajková polievka, akú som kedy jedla (a to som ich jedla naozaj veľa), bola paradajková polievka mojej babičky. Moja babička mala svoj vlastný rituál – keď varila, zamkla sa v kuchyni, pustila si rádio alebo telenovely a nikto ju nesmel rušiť. Z tohto dôvodu nebolo vždy jasné, ako presne pripravovala svoje jedlá, ale paradajková polievka bola jednoducho majstrovská. Ukázalo sa, že babička do nej pridávala ingredienciu, ktorá by mi nikdy nenapadla. Bol to strúhaný chren. Na prvý pohľad sa to môže zdať zvláštne, ale chren skvele zvýraznil sladkosť paradajok a dodal jedlu charakter.
Paradajková polievka – moja babička ju vždy robila takto
Ingrediencie:
- Približne 700 g bravčových rebier,
- 2 kuracie štvrťky,
- 3 mrkvy,
- 2 petržlenové vňate,
- pór,
- 2 konzervy nakrájaných paradajok,
- 2 PL koncentrátu,
- 2 PL strúhaného chrenu,
- soľ, korenie, nové korenie, cukor, bobkový list,
- smotana na bielenie (nepovinné),
- na podávanie ryža, cestoviny, rezance.
Spôsob výroby:
- Začnite s vývarom. Rebierka opláchnite a rozdeľte na kúsky. Vložte ich do hrnca a pridajte kuracie mäso. Zalejte vodou a priveďte do varu. Keď sa začnú tvoriť usadeniny, odstráňte ich a pridajte niekoľko koliesok nového korenia a bobkových listov.
- Zeleninu ošúpeme a nakrájame na kúsky. Pridajte do polievky a varte, kým mäso nezačne mäknúť.
- Pripravte si panvicu a rozohrejte v nej maslo. Pridajte paradajky z konzervy a chvíľu restujte. Pridajte 2 strúčiky cesnaku pretlačené cez lis. Potom pridáme chren a chvíľu podusíme.
- Obsah panvice pridajte do polievky, pridajte paradajkový pretlak a štipku cukru. Varte ďalších 15 minút. Ku koncu varenia pridajte soľ a korenie podľa chuti. Ešte chvíľu povarte a ak chcete, pridajte temperovanú smotanu. Podávajte s obľúbenými prílohami.
Táto paradajková polievka je úplne najlepšia a dnes si ju už neviem predstaviť bez chrenu. Samozrejme, niekedy sa rozhodnem pre jednoduchší spôsob, najmä keď nemám čas, a pripravím paradajkovú polievku z vývaru alebo bujónu a koncentrátu, ale nikdy nezabudnem na chren.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.