29.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Freer).
Jablká sú chutné a obľúbené ovocie, ktoré nájdete takmer v každej domácnosti. Dajú sa z nich pripraviť vynikajúce dezerty, šťavy a koktaily a fantasticky chutia aj surové. Čo však robiť s ich šupkami? Namiesto toho, aby ste ich vyhodili, môžu pomôcť vyriešiť niektoré nepríjemné problémy.

Foto: shutterstock.com/Freer
Jablká sú bohaté na množstvo vitamínov. Ak ich jete bez šupky, je lepšie nevyhadzovať šupky do koša alebo kompostu. To všetko preto, že majú v sebe mnoho cenných vlastností, ktoré vám môžu ušetriť domáce práce. Ušetria vám peniaze a navyše hneď zmiznú odolné nečistoty. Stačí, ak si jablkové šupky ponecháte a dobre ich využijete.
Čo môžete vyrobiť zo šupiek z jabĺk? Tento trik bude fungovať hneď
Nemusíte mať veľké množstvo jablkových šupiek, aby ste ich premenili na niečo mimoriadne cenné. Stačia šupky z dvoch alebo troch plodov, ktoré sa oplatí uchovať namiesto toho, aby ste ich vyhodili. To všetko preto, že sú bohaté na kyselinu octovú, ktorá výborne reaguje s hliníkom. Čo to znamená? Pomocou šupiek môžete rýchlo a jednoducho vyleštiť svoje hrnce a odstrániť odolné pripáleniny. Nakrájajte šupky na menšie kúsky, vložte ich do hrnca s pripáleninami a všetko zalejte vodou. Od okamihu, keď začne vrieť, obsah ešte niekoľko minút zohrievajte. Týmto spôsobom zmiznú pripáleniny z povrchu a počas celého procesu navyše vydávajú príjemnú, sladkú vôňu. Tá bude mimochodom pôsobiť ako prírodný osviežovač vzduchu.

Foto: shutterstock.com/5 second Studio
Ako používať jablkové šupky? Môžete ich použiť na čistenie
Ak však máte k dispozícii trochu viac šupiek, oplatí sa ich použiť trochu inak. Šupky nakrájané na malé kúsky vložte tesne do nádoby a zalejte litrom vody, v ktorej predtým rozpustite 5 lyžíc cukru. Šupky musia byť úplne zaliate, a keď je všetko hotové, prikryte nádobu látkou alebo gázou a odložte ju na dva týždne. Obsah nádoby každý deň premiešajte drevenou, opálenou lyžicou. Takto si pripravíte domáci a prírodný jablčný ocot, ktorý urobí skvelú prácu pri čistení rôznych povrchov. Keď šupky klesnú na dno nádoby a na povrchu tekutiny sa začne tvoriť pena, je to znamenie, že ocot musíte precediť. Nalejte ho do sklenenej fľaše s rozprašovačom a používajte ho ako univerzálny čistiaci prostriedok s príjemnou jablkovou vôňou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Šupky poukladajte na plech a vložte do rúry. Stačí 30 minút. Tento patent je zlatý
Jablká na jablkový koláč v pohároch. Recept je jednoduchý a chuť je úžasná
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.