31.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Alin_Kris).
Domáca masť so škvarkami a cibuľou je chutná a aromatická nátierka na sendviče. V kombinácii s čerstvým chlebom a plátkom nakladanej uhorky poteší naše chuťové poháriky. Ako pripraviť domácu masť z bravčovej slaniny?
V supermarketoch ju nájdete v rôznych podobách, údenú aj surovú, s kožou, nakrájanú na plátky, mletú, konzervovanú alebo na kúsky, podľa toho, na čo ju potrebujete. Existuje široká škála možností. Z bravčovej slaniny sa dá vyrobiť predovšetkým chutná masť, ale dá sa použiť aj na mnohé iné výživné pochúťky.
Bravčová slanina – bohatstvo chuti a vône. Dá sa použiť na prípravu mnohých pochúťok
Chrbtová slanina je tukové tkanivo, ktoré sa najčastejšie získava z chrbta, bokov a zadných štvrtín ošípaných. Môže byť s kožou alebo bez nej. Keďže tuk dodáva telu energiu, je aj cenným zdrojom vitamínov: A, D, E a K, ako aj kyseliny palmitovej, ktorá sa podieľa na tvorbe hormónov. Aj keď má vysoký obsah kalórií, môže byť dobrým spestrením stravy. Ako doplnok konzumovaný z času na čas nemá negatívny vplyv na vaše zdravie – práve naopak!
Okrem toho má masť široké kulinárske využitie. Dá sa použiť nielen na výrobu chutnej slaniny, ale aj na paštéty, rezance, halušky, plnenú kapustu a mäsové guľky. Môže sa konzervovať, údiť, mlieť a podávať „nasucho“ ako surové občerstvenie s kuchynskou soľou. Možnosti využitia bravčovej masti sú takmer nekonečné. Nižšie nájdete recept na tradičnú domácu bravčovú masť s mäkkými škvarkami a smaženou cibuľkou.
Domáca bravčová masť so škvarkami a cibuľou. Neexistuje lepšia nátierka ako táto
Prísady na domácu masť:
- 800 g slaniny,
- 500 g surovej slaniny,
- 50 ml mlieka,
- 1 veľká cibuľa,
- 1 jablko,
- 5 strúčikov cesnaku,
- 1 čajová lyžička majoránky,
- soľ a korenie.
Spôsob prípravy:
Bravčovú slaninu nakrájajte na menšie kúsky a vložte do hrnca s ťažkým dnom. Zalejeme mliekom a na miernom ohni všetko opečieme, pričom občas pridáme trochu vody. Prikryté dusíme približne 10 minút. Medzitým umyte, ošúpte a nakrájajte cibuľu. Nastrúhajte jablko a prelisujte cesnak. Všetko pridáme do hrnca spolu so škvarkami a opečieme. Slaninu ochutíme majoránom a štipkou soli a korenia. Premiešajte a po krátkej chvíli odstráňte hrniec z horáka a preložte obsah do kamenného hrnca. Takmer hotovú masť uložte na chladné miesto, aby stuhla. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Huby obalené slaninou a taveným syrom. Chutné občerstvenie na jesenné stretnutia
Každý deň jedla slaninu. Reakcia jej tela ju prekvapila
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.