31.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/sweet marshmallow).
Ako rýchlo a bez kombinovania pripraviť číre maslo? Na rozdiel od toho, čo si možno myslíte, je to naozaj jednoduché. Takto pripravené je ideálne na vyprážanie a dodá vašim pokrmom jedinečnú chuť a vôňu. Na čo by ste mali dbať, aby bolo chutné?
Príprava číreho masla je pomerne jednoduchá, ak nezabudnete na dve veci. V opačnom prípade sa to môže pokaziť. Na čo by ste mali dávať osobitný pozor a ako ho môžete pripraviť tak, aby potešilo svojou chuťou?
Aký je rozdiel medzi čírym maslom a bežným maslom? Existujú dva hlavné body
Vyčírené maslo nie je nič iné ako živočíšny tuk, ktorý sa pripravuje varením na miernom ohni. Počas tohto procesu nesmiete zabúdať na pravidelné odstraňovanie usadenín. Celý proces je pomerne jednoduchý, hoci trvá určitý čas a vyžaduje si neustálu pozornosť. Napriek tomu sa to oplatí, pretože takto pripravené maslo zostáva veľmi dlho jedlé (15 mesiacov v chladničke) a získava aj vysoký bod zadymenia viac ako 200 stupňov. Čo to znamená? Môže sa bez obáv používať na vyprážanie a pečenie, pretože riziko spálenia je prakticky vylúčené. To všetko vďaka tomu, že procesom čírenia sa zbaví prímesí bielkovín. Po starostlivom a dôkladnom vyčírení je dokonca vhodný na konzumáciu aj pre ľudí, ktorí majú problém s intoleranciou laktózy, hoci je samozrejme potrebné dbať na opatrnosť.
Ako vyrobiť číre maslo? Zapamätajte si dve pravidlá a vyjde vám to šialene
Skôr ako sa pustíte do prípravy, musíte si najprv kúpiť správne maslo. Je dôležité, aby malo aspoň 82 % tuku. To je prvé pravidlo, ktoré treba mať na pamäti. Druhým pravidlom je odstrániť penu dvakrát, a to za chodu počas varenia a potom prepasírovaním cez gázu. Týmto spôsobom dosiahnete, že bude mimoriadne chutné. Ako ho teda pripraviť? Pripravte si:
- kocka (200 g) čistého masla bez pridania soli alebo korenia,
- hrniec s hrubým dnom,
- gáza,
- sitko,
- lyžica,
- pohár alebo inú nádobu na pripravené maslo.
Maslo nakrájajte na menšie kúsky, vložte do hrnca a celé ho položte na najmenší horák sporáka zapnutý na nízky výkon. Počkajte, kým sa tuk úplne nerozpustí. Nemiešajte ho, ale medzitým vložte do sitka kúsok gázy. Hneď ako sa objavia prvé chuchvalce, odstráňte ich lyžicou. Robte to opatrne a pomaly. Keď sa maslo úplne rozpustí a na povrchu už nie sú žiadne biele zvyšky, opatrne ho prelejte cez gázu a sitko. V prípade potreby posledný krok zopakujte. Takto budete mať istotu, že v ňom nezostal ani gram laktózy. Nakoniec hotové vyčistené maslo prelejte do pohára. Vychutnajte si ho!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Upokojí vás, uľahčí vám zaspávanie a umožní vám pokojne spať celú noc. Večer pite mesačné mlieko
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.