3.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shuttertsock/Claire Fraser Photography).
Francúzske pochúťky vzbudzujú veľké nadšenie. Nedá sa však povedať, že by neboli chutné. Príkladom chutného dezertu je koláč s ovocím a karamelom. Po upečení sa kúsky minú expresným tempom. Oplatí sa pripraviť dve porcie naraz.
Tarte Tatin je francúzske pečivo, ktoré je známe vďaka karamelizovanému ovociu, zvyčajne jablkám, naaranžovaným na vrchole pečiva a podávaným obrátene, teda s ovocím na vrchu. Jeho história siaha do roku 1898, keď ho náhodou vytvorili sestry Tatinové z hotela Tatin v Lamotte-Beuvron. Odvtedy koláč pripravovali mnohí šéfkuchári, ktorým učarovala jeho chuť.
Recept na Tarte Tatin je jednoduchý. V prvom kroku pripravíme karamel tak, že v hrnci s ťažkým dnom rozpustíme cukor, pridáme maslo a jablká nakrájané na štvrtiny. Jablká sa dusia v karameli, kým nezmäknú a nezačnú karamelizovať. Tarte Tatin sa často podáva teplý, najlepšie so šľahačkou alebo vanilkovou zmrzlinou. Jemná štruktúra a chuť karamelizovaného ovocia ho robia chutným a aromatickým.
Recept na francúzsky dezert tarte tatin
Ingrediencie:
- 8 kyslých jabĺk,
- 150 g cukru,
- 80 g masla,
- šťava z polovice citróna,
- balíček lístkového cesta.
Spôsob prípravy:
- Jablká ošúpeme, odstránime jadierka a nakrájame ich na štvrtiny. Pokvapkáme ich citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
- V hrnci s ťažkým dnom rozpustíme cukor na zlatistý karamel. Pridáme maslo a miešame, kým sa prísady nespoja.
- Keď je karamel hotový, pridáme nakrájané jablká. Premiešame, aby sa ovocie pokrylo karamelom. Jablká varíme na miernom ohni približne 10 – 15 minút, kým nezačnú mäknúť, ale stále sú mierne chrumkavé.
- Medzitým predhrejeme rúru na 200 °C. Odstránime hrniec z ohňa. Obsah preložíme na plech a prikryjeme ho kúskom lístkového cesta, z ktorého sme predtým vykrojili kruh s priemerom.
- Plech vložíme do rúry a pečieme približne 20-25 minút, kým cesto nie je zlatisté a prepečené.
- Koláč vyberieme z rúry a necháme ho niekoľko minút vychladnúť. Po vychladnutí ho opatrne obrátime na veľký tanier alebo misu tak, aby boli karamelizované jablká na vrchu.
- Koláč podávame teplý a môžeme ho dozdobiť vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Dezert, ktorý sa nikdy neomrzí. Kombinácia jemných chutí zaujme každého
Expresný dezert s niekoľkými prísadami. Túto ovocnú pochúťku pripravíte za menej ako 30 minút
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.