6.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Büşra Yaman).
Červená repa je zelenina, ktorú všetci dobre poznáme, ale aj napriek tomu sa konzumuje najmä pri slávnostných príležitostiach a najčastejšie končí ako príloha. V skutočnosti je to však len jedna z možností, ako sa táto zelenina môže výnimočne podávať. Navyše ponúka nielen cenné živiny, ale svojou prítomnosťou môže doplniť suché aj sladké jedlá. Poďme zistiť, ako červenú repu v kuchyni využiť, a potom sa bude dostávať na naše stoly častejšie.
Červená repa: mala by byť na jedálnom lístku čo najčastejšie
Červená repa sa najčastejšie používa ako príloha, ale to je len jeden zo spôsobov jej podávania. Najčastejšie sa síce varí, pretože potom má požadovanú mäkkosť, ale nič nebráni tomu, aby sa dala aj piecť. Ak chcete červenú repu upraviť týmto spôsobom, najlepšie je ju vopred dobre umyť, zabaliť do fólie a piecť hodinu pri teplote 180 stupňov. V tomto prípade je tiež ľahké odstrániť jej šupku a až potom ju použiť pri kulinárskych dobrodružstvách. Samozrejme, červenú repu môžete jesť aj surovú, pretože vtedy z nej získate všetko, čo má najcennejšie pre vaše zdravie.
Tajná zbraň repy: Preto je cenná
Prečo mnohí ľudia nemajú radi červenú repu? Pravdepodobne kvôli výraznému sfarbeniu rúk počas varenia. Aj keď zmena farby pokožky nie je nič, čo by sme si želali, stojí za to vedieť, že toto prírodné farbivo je cenné pre naše zdravie. Betanín, ako sa označuje, sa používa v potravinárskom priemysle ako látka, ktorá dodáva výrobkom intenzívne sfarbenie, ale prirodzene sa vyskytuje aj v červenej repe. Je tiež klasifikovaný ako antioxidant. Ako vieme, antioxidanty dokážu chrániť pred nadmerným starnutím telesných buniek, pomáhajú zbavovať telo toxínov, čím odbremeňujú pečeň, ale pomáhajú napríklad aj udržiavať krvný tlak pod kontrolou a minimalizovať riziko aterosklerózy a infarktu.
Ako zostaviť jedlá s červenou repou?
Červená repa v jedlách? Nemusí vždy hrať hlavnú úlohu, ale hodí sa k iným produktom. Samotná zelenina je jemne sladká, ale najčastejšie sa podáva v suchých jedlách. Ak ste sa doteraz obmedzovali na podávanie červenej repy len ako prílohu, je čas preskúmať aj iné kombinácie. Zelenina sa výborne hodí k výrazným syrom, ako je kozí syr, gorgonzola alebo feta, ktoré už môžete použiť na vytvorenie šalátu s ľahkými šalátmi alebo rukolou – a aby ste rozbili chuť, dajte na radu skúsených kuchárov a pridajte hrušku. Červenú repu sa oplatí ochutiť aj balzamikovým octom, malým množstvom jablčného octu alebo jednoducho štedrou porciou citrónovej šťavy. Červenú zeleninu môžete podávať ako prílohu k rybám, ktoré dokonale doplnia zdravú večeru.
Nudia vás tradičné hranolky? Červená repa vás môže zachrániť pred kulinárskymi problémami! Chutné sústa doplnené korením a bylinkami je však lepšie upiecť ako vyprážať na tuku. Netreba zabúdať ani na to, že červená repa je prírodné farbivo: stačí ju rozomlieť a vzniknutá tekutá dužina môže obohatiť domáce rezance, cestoviny a palacinky, čo povzbudí k ich konzumácii aj tých, ktorí majú slabý žalúdok.
Ďalšia verzia červenej repy
Sladkosť červenej repy sa dá využiť na prípravu rôznych dezertov. Výborne sa hodí aj ku kakau a čokoláde, takže z nej – podobne ako z mrkvy – môžete pripraviť lahodný koláč alebo bábovku. Takejto kombinácie sa netreba báť, pretože červená repa je sama o sebe pomerne nenápadná, ale jej prítomnosť v sladkom pečive je neoceniteľná. Prečo? Hlavne preto, že dodá takémuto dezertu požadovanú vlhkosť a nadýchanosť, ktorú je ťažké dosiahnuť len pomocou múky a vajec.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Červená repa na zimu do pohárov. Nezabudnite na bielu prílohu a budete si olizovať prsty
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.