7.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/20926038).
Dlhé roky sa predpokladalo, že najlepším zdrojom vitamínu C je citrón. Dnes vieme, že to nie je pravda, pretože napríklad petržlen ho má určite viac. A ako je na tom citrón v porovnaní s paprikou? Odpoveď vás možno prekvapí!
Vitamín C, t. j. kyselina askorbová, je nevyhnutný pre normálne fungovanie organizmu a má množstvo dôležitých funkcií – jeho nedostatok preto môže mať vážne následky! Telo si tento vitamín nedokáže vyrobiť samo, preto je dôležité dodávať ho z potravy alebo vo forme doplnku.
Štúdie preukázali, že preventívny príjem vitamínu C posilňuje imunitu a skracuje trvanie prechladnutia o 14 % u detí a o 8 % u dospelých. Okrem toho vitamín C:
- reguluje vychytávanie patogénnych mikroorganizmov leukocytmi
- urýchľuje proces hojenia rán
- potláča krvácanie z ďasien uzatvára cievy
- spomaľuje proces starnutia kože
- znižuje krvný tlak a cholesterol
- znižuje riziko niektorých druhov rakoviny reguluje
- reguluje tvorbu kolagénu.
Vitamín C sa tiež priamo podieľa na syntéze nadobličkových steroidov, ovplyvňuje priaznivú úroveň okysličenia buniek a reguluje metabolizmus tyrozínu.
Vravi sa, že dospelý človek by mal denne prijať 45 až 90 mg kyseliny askorbovej, a to buď vo forme výživového doplnku, alebo ako vitamín vstrebávaný z potravy. Odkiaľ ju brať?
Najlepšie zdroje vitamínu C
Zdrojom vitamínu C sú najmä rastlinné produkty – nájdete ho v zelenine, ovocí a bylinkách. Medzi zeleninu s najvyšším obsahom vitamínu C patria napríklad listy petržlenu (269 mg/100 g), ďalej ružičkový kel (65-145 mg/100 g) a brokolica (65-150 mg/100 g).
Najlepším zdrojom kyseliny askorbovej v ovocí je rakytník rešetliakový, ktorý obsahuje až 900 mg kyseliny askorbovej na 100 g čerstvej hmotnosti. Na ďalších pozíciách sú:
- šípky (250-800 mg/100g)
- čierne ríbezle (150-300 mg/100g)
- jahody (46-90 mg/100g).
Čo má viac vitamínu C: paprika alebo citrón?
Dlhé roky sa predpokladalo, že najlepším zdrojom vitamínu C je citrón. Štúdie však ukázali, že obsahuje len 40 až 60 mg tohto vitamínu na 100 g. Ostatné ovocie ho preto obsahuje podstatne viac. Zaujímavé je, že papriky sú oveľa lepším zdrojom vitamínu C. V 100 g sa ho nachádza až 125-200 mg!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pôsobí ako metla pre črevá a dodáva vitamíny. Pridajte do smoothie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.