14.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/hlphoto).
Hovädzie po burgundsky je klasikou francúzskej kuchyne a môžem s istotou povedať, že takýto chutný guláš nerobia ani najstarší Maďari. Recept nie je zložitý, ale nepočítajte s tým, že chutné hovädzie mäso pripravíte za štvrťhodinu. Dôležitá je červená príloha. Uhádnete, čo to je?
Hovädzie po burgundsky je recept, ktorý nie je u nás veľmi obľúbený, čo je veľká škoda, pretože toto jedlo je jednoducho úžasné. Recept na hovädzie mäso je jednoduchý, ale ak ho chcete pripraviť, musíte si vyhradiť nejaký čas. Okrem mäsa, ktoré sa rozplýva v ústach, je dôležitá zelenina, huby a červené víno. Tento prídavok nielenže dodá mäsu výraznú chuť, ale zároveň ho urobí jemným.
Hovädzie po burgundsky – najlepší guláš na svete
Ingrediencie:
- cca. 1,5 kg hovädzieho krku,
- 500 ml vývaru z hovädzích kostí alebo hovädzieho vývaru,
- 500 ml suchého červeného vína,
- približne 1,5 kg hovädzieho mäsa,
- 200 g údenej slaniny,
- cca. 400 g malých šampiňónov,
- 200 g malej cibule, môže byť šalotka,
- 2 mrkvy,
- 1 pór,
- 2 PL masla,
- 2 PL oleja,
- soľ, korenie, bobkový list, tymián,
- 2 PL múky.
Hovädzie mäso po burgundsky – ako ho pripraviť:
- Mäso osušte a nakrájajte na pomerne veľké kocky. Slaninu nakrájajte na menšie kocky, mrkvu a pór nakrájajte nadrobno, šampiňóny očistite – nemusíte ich krájať, ak nie sú väčšie, v tom prípade ich prekrojte na polovicu.
- Pripravte si široký hrniec a na miernom ohni vyškvarte slaninu. Keď zhnedne, vyberte ju a odložte bokom, ale tuk si nechajte. Pridajte lyžicu masla a opečte hovädzie mäso z oboch strán. Smažte na dostatočne vysokej teplote, aby sa vlákna mäsa uzavreli.
- Prepečené mäso vyberte z hrnca a pridajte zvyšok masla a voliteľne olej. Pridajte cibuľu, nakrájanú mrkvu, pór a huby. Všetko orestujte a pridajte mäso. Posypte ho lyžicou múky a zalejte vývarom a vínom.
- Pridajte korenie, bobkový list a tymián. Premiešajte, prilejte víno a znížte teplotu. Prikryte a varte 1,5 hodiny.
- Keď je hovädzie mäso mäkké, osoľte ho a prípadne pridajte ďalšiu lyžicu múky na zahustenie pokrmu. Ak je príliš riedke, pridajte pol šálky vývaru. Varte ešte pol hodiny a podávajte.
Takéto hovädzie mäso výborne chutí so zemiakovou kašou alebo plátkom čerstvého chleba. Ak chcete obohatiť chuť pokrmu, môžete pridať panáka koňaku, ale nie je to nevyhnutné. Dbajte však na to, aby boli všetky ingrediencie nakrájané pomerne nahrubo – čo je pre toto jedlo charakteristické.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako správne krájať mäso? Bežná chyba vám zničí každý guláš a dusené mäso
Guláš v novej podobe. Nahraďte šťavnaté mäso touto zeleninou. Každý v rodine si bude pýtať viac
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.