16.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay/rafasuarezfoto).
Tortilla s čerstvou zeleninou, jogurtovým dipom a kari kuracím mäsom je ideálny spôsob, ako si pripraviť rýchlu a chutnú večeru. Do okrúhlej placky môžete zabaliť aj iné ingrediencie a obmedzuje vás len vaša fantázia. Ako si pripravujete vlastné tortilly? Je lepšie zvoliť pšeničnú alebo ražnú verziu?
Tortilla – zdravá či nie?
Tortilla je okrúhla placka, ktorá sa tradične vyrába z kukuričnej múky. Tortilla je veľmi univerzálna a používa sa v mnohých mexických jedlách, ako sú quesadillas, enchiladas a tacos.
Je tortilla zdravá? Zvyčajne tento výrobok obsahuje pomerne veľa soli, preto je lepšie nekonzumovať ho v nadmernom množstve. Niektoré menej tradičné varianty, ako napríklad celozrnná ražná tortilla, sú však skvelým zdrojom vlákniny. Tortilla doplnená čerstvou zeleninou a ľahkou jogurtovou omáčkou sa môže stať veľmi výživným a zároveň chutným pokrmom.
Ktorú tortillu je lepšie vybrať – pšeničnú alebo celozrnnú?
Tradičná tortilla sa vyrába z kukuričnej múky, ale v mnohých obchodoch si môžete kúpiť aj pšeničnú alebo celozrnnú verziu. Ktorú je lepšie si vybrať?
Tortilly vyrobené z pšeničnej múky obsahujú menej cenných živín. Okrem toho pšeničné tortilly neposkytujú rovnaký pocit sýtosti ako celozrnné varianty. Pri výbere hotových výrobkov z obchodu sa oplatí venovať pozornosť zloženiu – lepšie sú tie, ktoré obsahujú menej soli a nasýtených mastných kyselín.
Ako správne pripraviť tortillu?
Ukázalo sa, že poslednú metódu môžete vynechať hneď od začiatku. Ohrievanie tortilly v mikrovlnnej rúre spôsobí, že bude gumová a po chvíli tvrdá ako kameň. Zvýši sa aj riziko, že sa celá kompozícia rozpadne.
Oveľa lepším spôsobom je ohrievanie tortilly v rúre. Potom ju jednoducho zabaľte do alobalu a pečte ju približne 5 minút pri teplote 190 stupňov.
Pravdepodobne najchutnejšia tortilla bude vyprážaná na nepriľnavej panvici bez pridania tuku. Na vychutnanie si lahodnej tortilly stačí asi 10 – 15 sekúnd z každej strany.
Ako si pripraviť vlastné tortillové placky – originálny recept
Tortillové placky sa dajú kúpiť v obchode, ale oplatí sa vyskúšať si ich pripraviť. V recepte použijeme zmes kukuričnej a pšeničnej múky. Tu je úplný zoznam ingrediencií:
- 330 g kukuričnej múky,
- 60 g pšeničnej múky,
- 120 ml horúcej vody,
- 3/4 čajovej lyžičky soli,
- 2 lyžice oleja.
Príprava:
- Obidva druhy múky preosejte do veľkej misy a pridajte soľ.
- Potom pomaly pridajte horúcu vodu a všetko spolu premiešajte.
- Niekoľko minút miesite cesto, ale dbajte na to, aby nebolo príliš riedke.
- Potom z cesta vytvorte guľu, zabaľte ju do potravinovej fólie a nechajte v chladničke približne 50 – 60 minút.
- Po uplynutí tejto doby guľu vyberte a rozdeľte ju na niekoľko rovnakých častí.
- Každá z nich by sa mala rozvaľkať na tenkú placku s priemerom asi 20 cm.
- Placky smažte na suchej panvici niekoľko minút z každej strany, kým nezhnednú (asi 2 – 3 minúty).
Čo sa dáva do tortilly? Rýchly nápad na plnku
Receptov na tortillovú plnku je naozaj veľa. Tento fantastický, všestranný pokrm si môžete prispôsobiť podľa vlastných preferencií. Vyskúšajte túto plnku s kari kuracím mäsom a čerstvou zeleninou. Na jej prípravu budete potrebovať:
- 300 g kuracích pŕs,
- dve hrste rukoly,
- 1 veľkú paradajku,
- 1 uhorku,
- 1 červenú cibuľu,
- 140 g konzervovanej kukurice,
- grécky jogurt,
- majonéza,
- strúčik cesnaku,
- soľ a korenie,
- sladká mletá paprika,
- mleté kari.
Príprava:
- Kuracie mäso nakrájajte na malé kúsky, vložte do misky a okoreňte soľou a korením.
- Pridajte po lyžičke sladkej papriky a kari korenia a všetko spolu premiešajte.
- Kuracie mäso opečte na malom množstve oleja, kým nezhnedne.
- Zeleninu dôkladne umyte, uhorku, paradajku a cibuľu nakrájajte na kocky.
- Do samostatnej misy vložte všetku zeleninu, pridajte konzervovanú kukuricu.
- Vezmite si ďalšiu misku a pripravte si omáčku – postačia vám dve polievkové lyžice gréckeho jogurtu, pol lyžice majonézy a prelisovaný strúčik cesnaku.
- Celé to môžete dochutiť soľou a korením.
- Náplň do tortilly uložte nasledovne: povrch tortilly potrite omáčkou, do stredu položte zeleninu a kuracie mäso a náplň polejte ešte trochou omáčky.
- Tortillu zabaľte a zohrejte v rúre alebo na panvici.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Palacinky bez gramu múky? Ak do cesta pridáte túto prísadu, vyjde nadýchané, ľahké a…. zdravé!
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.