17.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dmitry Kalinovsky).
Bobkový list je jedným z najobľúbenejších korenín. Radi ich pridávame napríklad do polievok, aby sme im dodali intenzívnejšiu chuť. Zvyčajne sa však z pokrmu pred podávaním odstránia. Prečo je to naozaj lepšie? Niektorí ľudia si myslia, že bobkové listy sú jedovaté. Pravda je však úplne iná, hoci aj s týmto korením sa spája určitá škodlivosť.
Bobkový list je známy svojím širokým využitím pri varení. Okrem iného sa pridávajú do polievok, omáčok, gulášov, bigosu, jedál z jedného hrnca a na konzervovanie mäsa. Ich úlohou je zvýrazniť chuť pripravovaného pokrmu. Dodávajú pokrmom jemnú bylinkovú príchuť, ktorá je spôsobená éterickými olejmi obsiahnutými v bobkovom liste. Čím sú staršie, tým sú aromatickejšie a tepelná úprava uľahčuje zvýraznenie ich jedinečnej chuti.
Prečo by sa mali bobkové listy z pokrmov vyberať? Nejde o toxicitu, ale môžu byť škodlivé
Odporúča sa však, aby sa bobkové listy vybrali pred podávaním pokrmu. Zvyčajne sa nezamýšľame nad dôvodmi tohto kroku a jednoducho to urobíme. Ako uvádza zdravotná webová stránka Healthline, niektorí ľudia si myslia, že sa to robí preto, lebo listy môžu byť toxické. Výskum však ukazuje (môžete si ho prečítať na webových stránkach National Library of Medicine a Science Direct), že áno, korenie má toxické účinky na niektoré patogény vrátane niektorých kmeňov baktérií a húb, ale pre človeka z tohto hľadiska nepredstavujú riziko, takže je bezpečné ich používať pri varení.
Teoreticky by ste ich teda mohli jesť, ale je lepšie to nerobiť. Aj tepelne upravené bobkové listy sú tvrdé a majú ostré hrany. Existuje preto riziko udusenia a dokonca podľa Healthline, ktorý sa odvoláva na vedecké správy, boli zaznamenané prípady perforácie čriev. Aj keď sú nalámané na menšie kúsky, je lepšie neriskovať ich konzumáciu. Sám som sa o tom bolestivo presvedčil, keď som takýto kúsok bobkového listu prehliadol v smažených zemiakoch. Uviazol mi v hrdle a začal som sa dusiť. Našťastie mi prišiel na pomoc člen rodiny. Odvtedy sa vždy pýtam, či sa pri príprave jedla použil bobkový list, a pozerám, či niekde určite nezostal kúsok. Preto je lepšie odstrániť toto korenie pred podávaním pokrmu.
Bobkové listy znižujú hladinu cukru. Odrádzajú aj škodcov
Opatrnosť však neznamená, že by sme mali úplne upustiť od používania bobkových listov. Nielenže dodajú jedlám chuť, ale majú aj zdraviu prospešný účinok. Vďaka aróme a chuťovým podnetom dávajú bobkové listy žalúdku signál, aby pracoval intenzívnejšie, čo následne znamená, že jedlo ľahšie strávime a predídeme prípadným žalúdočným problémom. Okrem toho sa v bylinnej medicíne nálev z bobkového listu používa pri problémoch s pečeňou a ako diuretikum. Použitie takéhoto nálevu by sa však malo vždy konzultovať s lekárom.
Pravidelná konzumácia bobkových listov pomáha znižovať hladinu cukru v krvi. Má tiež vplyv na zníženie tzv. zlého cholesterolu. Diabetici by však mali byť opatrní. Listy môžu interagovať s liekmi na cukrovku, ktoré ovplyvňujú hladinu cukru v krvi, preto treba dbať na to, aby si nevyvolali hypoglykémiu.
Okrem toho éterické oleje v bobkových listoch odpudzujú škodcov. Korenie jednoducho vložte do nádob na potraviny alebo rozložte v kuchynských skriniach. Týmto spôsobom napríklad vyženiete z múky alebo ryže obilné hraboše. Vôňu listov nemajú radi ani potravinové mole a komáre.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Paradajková polievka mi už nepripadá príliš kyslá. Dávam štipku do hrnca a vy začnete tiež
Paradajková polievka s vývarom už nebude nudná. O chuť a vôňu sa postará trik starej mamy Jozefíny
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.