Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Zaujímavosti,

Predtým, ako začnete jesť, vyberte z pokrmu bobkový list. Zistil som to ťažkým spôsobom

17.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dmitry Kalinovsky). Bobkový list je jedným z najobľúbenejších korenín. Radi ich pridávame napríklad do polievok, aby sme im dodali intenzívnejšiu chuť. Zvyčajne sa však...

17.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dmitry Kalinovsky).

Bobkový list je jedným z najobľúbenejších korenín. Radi ich pridávame napríklad do polievok, aby sme im dodali intenzívnejšiu chuť. Zvyčajne sa však z pokrmu pred podávaním odstránia. Prečo je to naozaj lepšie? Niektorí ľudia si myslia, že bobkové listy sú jedovaté. Pravda je však úplne iná, hoci aj s týmto korením sa spája určitá škodlivosť.

Zvyčajne sa však z pokrmu pred podávaním odstránia. Prečo je to naozaj lepšie?
Foto: shutterstock/Dmitry Kalinovsky

Bobkový list je známy svojím širokým využitím pri varení. Okrem iného sa pridávajú do polievok, omáčok, gulášov, bigosu, jedál z jedného hrnca a na konzervovanie mäsa. Ich úlohou je zvýrazniť chuť pripravovaného pokrmu. Dodávajú pokrmom jemnú bylinkovú príchuť, ktorá je spôsobená éterickými olejmi obsiahnutými v bobkovom liste. Čím sú staršie, tým sú aromatickejšie a tepelná úprava uľahčuje zvýraznenie ich jedinečnej chuti.

Prečo by sa mali bobkové listy z pokrmov vyberať? Nejde o toxicitu, ale môžu byť škodlivé

Odporúča sa však, aby sa bobkové listy vybrali pred podávaním pokrmu. Zvyčajne sa nezamýšľame nad dôvodmi tohto kroku a jednoducho to urobíme. Ako uvádza zdravotná webová stránka Healthline, niektorí ľudia si myslia, že sa to robí preto, lebo listy môžu byť toxické. Výskum však ukazuje (môžete si ho prečítať na webových stránkach National Library of Medicine a Science Direct), že áno, korenie má toxické účinky na niektoré patogény vrátane niektorých kmeňov baktérií a húb, ale pre človeka z tohto hľadiska nepredstavujú riziko, takže je bezpečné ich používať pri varení.

Teoreticky by ste ich teda mohli jesť, ale je lepšie to nerobiť. Aj tepelne upravené bobkové listy sú tvrdé a majú ostré hrany. Existuje preto riziko udusenia a dokonca podľa Healthline, ktorý sa odvoláva na vedecké správy, boli zaznamenané prípady perforácie čriev. Aj keď sú nalámané na menšie kúsky, je lepšie neriskovať ich konzumáciu. Sám som sa o tom bolestivo presvedčil, keď som takýto kúsok bobkového listu prehliadol v smažených zemiakoch. Uviazol mi v hrdle a začal som sa dusiť. Našťastie mi prišiel na pomoc člen rodiny. Odvtedy sa vždy pýtam, či sa pri príprave jedla použil bobkový list, a pozerám, či niekde určite nezostal kúsok. Preto je lepšie odstrániť toto korenie pred podávaním pokrmu.

Diabetici by však mali byť opatrní. Listy môžu interagovať s liekmi na cukrovku, ktoré ovplyvňujú hladinu cukru v krvi, preto treba dbať na to, aby si nevyvolali hypoglykémiu.
Foto: shutterstock/Mohd Syis Zulkipli

Bobkové listy znižujú hladinu cukru. Odrádzajú aj škodcov

Opatrnosť však neznamená, že by sme mali úplne upustiť od používania bobkových listov. Nielenže dodajú jedlám chuť, ale majú aj zdraviu prospešný účinok. Vďaka aróme a chuťovým podnetom dávajú bobkové listy žalúdku signál, aby pracoval intenzívnejšie, čo následne znamená, že jedlo ľahšie strávime a predídeme prípadným žalúdočným problémom. Okrem toho sa v bylinnej medicíne nálev z bobkového listu používa pri problémoch s pečeňou a ako diuretikum. Použitie takéhoto nálevu by sa však malo vždy konzultovať s lekárom.

Pravidelná konzumácia bobkových listov pomáha znižovať hladinu cukru v krvi. Má tiež vplyv na zníženie tzv. zlého cholesterolu. Diabetici by však mali byť opatrní. Listy môžu interagovať s liekmi na cukrovku, ktoré ovplyvňujú hladinu cukru v krvi, preto treba dbať na to, aby si nevyvolali hypoglykémiu.

Okrem toho éterické oleje v bobkových listoch odpudzujú škodcov. Korenie jednoducho vložte do nádob na potraviny alebo rozložte v kuchynských skriniach. Týmto spôsobom napríklad vyženiete z múky alebo ryže obilné hraboše. Vôňu listov nemajú radi ani potravinové mole a komáre.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Paradajková polievka mi už nepripadá príliš kyslá. Dávam štipku do hrnca a vy začnete tiež

Paradajková polievka s vývarom už nebude nudná. O chuť a vôňu sa postará trik starej mamy Jozefíny


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Používate himalajskú soľ, pretože je zdravá? Pravda vás možno prekvapí (a možno aj nahnevá)

18.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Andrei Armiagov). Ružová, exotická, drahá a vraj zázračná. Himalájska soľ si získala srdcia (a peňaženky) mnohých Slovákov, ktorí veria,…

Pridávate do polevy? Určite stečie z koláčika rýchlejšie ako maslo z teplého toastu.

18.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Yakubovich Vadzim). Ako si doma pripraviť polevu, aby bola dokonalá? Ak je lesklá poleva vašou kulinárskou Achillovou pätou, prichádzame…

Osvedčené spôsoby čistenia okien. Čo pomáha a čo spôsobuje šmuhy?

18.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/svetlaya_strana_omsk). V mnohých slovenských domácnostiach prebieha veľkonočné upratovanie. Čistenie okien je jednou z mnohých domácich prác, ktoré neradi robíme.…

Nevyberajte si takýto rúž na Veľkú noc po 50-tke. Za chvíľu si pridáte 10 rokov

18.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/akvarelmed). Zaujímavé líčenie rodinného veľkonočného stretnutia dokonale vystihuje jedinečnosť situácie a individuálny štýl. Zrelé dámy by mali zvážiť farbu…

Nikdy nesaďte tieto rastliny vedľa ovocných stromov! Kradnú vodu, živiny a bránia rastu

18.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Matauw). Myslíte si, že stačí pravidelne strihať a hnojiť vaše ovocné stromy, aby ste mali bohatú úrodu? Odborníci varujú,…

Auto Trendy

Ktorým autám môžete dôverovať na cestách?

18.4.2025 Redakcia Auto trendy - Každé auto na cestách by malo byť bezpečné – pre vás, vašu rodinu aj ostatných účastníkov premávky. Organizácia Euro NCAP opäť podrobila najnovšie modely automobilov…

Pneumatika, ktorá sa nafúkne sama

18.4.2025 Redakcia Auto trendy - S defektom už nemusíte stáť na krajnici! BMW prináša revolučné zariadenie Seal & Drive Kit, ktoré pneumatiku nafúkne aj za jazdy. Už žiadne stresy a…

Výška, z ktorej sa vám zatočí hlava: Najvyšší most sveta už čoskoro otvorený

18.4.2025 Redakcia Auto trendy - Čína opäť ukázala svoje inžinierske majstrovstvo a prekonala všetky geografické prekážky! Na juhu krajiny stojí nový obrovský most Huajiang Grand Canyon Bridge, ktorý sa pýši…

Nepodceňujte tankovanie! Jednoduché chyby, ktoré môžu poškodiť vaše auto

18.4.2025 Redakcia Auto trendy - Tankovanie paliva sa môže zdať ako rutinná úloha, no aj táto banálna činnosť môže zanechať následky na vašom aute, ak si nedáte pozor na základné…

Čínske lietadlo J-50: Neviditeľný lovec nad Taiwanom.

18.4.2025 Redakcia Auto trendy - V posledných dňoch svet obleteli fascinujúce zábery najnovšieho čínskeho stíhacieho lietadla J-50, ktoré vyvolali vlnu špekulácií medzi vojenskými analytikmi. Tento revolučný stroj, ktorý je mnohými…

Škoda Octavia I: Legenda, ktorá zmenila slovenské cesty a naše pohľady na domácu značku

18.4.2025 Redakcia Auto trendy - Pamätáte si moment, keď sa na našich cestách objavila prvá moderná Škoda Octavia? Bol rok 1996 a málokto vtedy tušil, že práve sleduje zrod skutočnej…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov