17.02.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/etorres).
Ayran je obľúbený turecký nápoj, ktorý nielenže dokonale uhasí smäd, ale priaznivo pôsobí aj na naše zdravie, preto sa oplatí zaradiť ho do bežného jedálnička. Podľa klasického receptu si môžete pripraviť chutný jogurtový nápoj len z troch ingrediencií.
Ayran je nápoj z Turecka. Konzumuje sa na celom svete, čoraz častejšie aj na Slovensku. Dokonale kombinuje jogurt, vodu a štipku soli a vytvára tak zdraviu prospešnú a neskutočne chutnú zmes. Tento nápoj sa oplatí zaradiť do svojho jedálnička, najmä ak bojujete s osteoporózou, aterosklerózou alebo abnormálnou hladinou cholesterolu.
Živiny, ktoré obsahuje, posilňujú kosti, zlepšujú činnosť čriev a imunitu, chránia pred mŕtvicou a infarktom a znižujú riziko rakoviny. Okrem toho má ayran nízky obsah kalórií, preto sa odporúča ľuďom na redukčnej diéte.
Recept na elixír dlhovekosti. Turecký nápoj je zdravý, chutný a nízkokalorický
Turecký nápoj najlepšie chutí pripravený s gréckym alebo balkánskym jogurtom. Ak žiadny z nich nemáte, pokojne ho nahraďte prírodným jogurtom. Je dôležité, aby bol práve vybratý z chladničky. Jednoduchú kombináciu jogurtu, vody a soli môžete obohatiť o svoje obľúbené prísady, ktoré zvýraznia jej chuť. Pripraviť si ayran sami je oveľa lepší nápad ako kupovať takzvaný hotový z obchodu. Ten je najlepším liekom nielen na smäd, ale aj na opicu po večierku plnom alkoholu. Oplatí sa zapísať si recept nižšie – môže sa hodiť.
Ingrediencie:
- 500 ml gréckeho alebo balkánskeho jogurtu,
- 600 ml vody,
- 1 lyžička soli,
- voliteľné: lístky mäty, trochu limetkovej šťavy, štipka čierneho korenia.
Ayran na báze gréckeho jogurtu. Spôsob prípravy
Príprava ayranu je veľmi jednoduchá. Stačí naliať vychladnutý jogurt do nádoby mixéra a potom zaliať vodou. Teraz už len dochutíme soľou a mixujeme pri nízkej rýchlosti. Na povrchu hotového nápoja by sa mala objaviť charakteristická pena.
Vyskúšajte, ako chutí, a ak je to potrebné, upravte, pridajte trochu korenia alebo čerstvo vytlačenej limetkovej šťavy. Ayran určite podávajte vo vysokom pohári s kockami ľadu. Môžete ho piť k večeri alebo si ho vychutnať počas teplého popoludnia. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Už ju nikdy nevyhodíte. TOP 3 spôsoby využitia banánovej šupky, o ktorých ste nevedeli
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.