18.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív).
Nie každý si uvedomuje, že správne skladovanie sypkých výrobkov predĺži ich trvanlivosť. Mnohí ľudia nechávajú múku alebo cukor po návrate z obchodu v pôvodnom obale, čo je veľká chyba. Vysvetlíme vám, prečo je lepšie preliať ich do nádob.
Ako skladujete múku? Ako dlho vydrží po otvorení? Je to jeden zo základných produktov v našej kuchyni, ale prevláda názor, že sypké výrobky sa nekazia. Je to mylná predstava, pretože múka, cukor aj ryža sa môžu stať nevhodnými na konzumáciu. Ako sa tomu dá predísť?
V akých nádobách skladovať múku? Mnohí z nás sa denne dopúšťajú rôznych chýb
Najčastejšie kúpime kilo múky a necháme ju v papierovom obale. To sa ukáže ako chyba a po príchode z obchodu by sme mali výrobok presypať do nádoby, inak sa môže pokaziť alebo sa v ňom zahniezdia mole. Najlepšie je skladovať ju v tesne uzavretej sklenenej nádobe, kovovej plechovke alebo plastovej nádobe, ktorú môžete umiestniť na suché miesto, pretože múka rýchlo chytá vlhkosť, čo je krátka cesta k jej skazeniu. Je lepšie neukladať ju do skrinky nad drezom alebo v blízkosti kuchyne, kde bude vystavená výparom z varenia. Takisto by sa nemala skladovať v chlade alebo v nadmernom teple, pretože extrémne teploty tiež znamenajú, že sa rýchlejšie pokazí. Ako dlho ho môžeme skladovať?
Otvorená pšeničná hrubá a polohrubá múka vydrží čerstvá až 5 mesiacov, hladká až 3 mesiace a ražná múka až 4 mesiace. Niekedy sa však napriek správnemu skladovaniu môže pokaziť. Najdôležitejším faktorom, ktorý nám ukáže, že múka je pokazená, bude zatuchnutý a kyslý zápach. Ďalším vodítkom je farba. Múka môže miestami zmeniť farbu alebo nadobudnúť žltú farbu. Ak ste sa rozhodli kúpiť väčšie množstvo, treba mať na pamäti, že je potrebné mať vhodné miesto na jej uskladnenie. Ideálne je umiestniť ju do špajze alebo skladu. Múka by nemala stáť otvorená, a ak ju skladujete vo vreciach, mali by byť zaviazané.
Aký je najlepší spôsob skladovania suchého tovaru? Ako dlho zostanú čerstvé po otvorení?
Treba mať na pamäti, že všetky sypké výrobky by sa mali skladovať správnym spôsobom. Najlepšou voľbou budú suché a tmavé miesta s izbovou teplotou. Aby sa nepokazili, treba dodržiavať niekoľko jednoduchých pravidiel. Rovnako ako v prípade múky, všetky sypké výrobky je potrebné presypať do sklenených alebo kovových nádob. Ak ich máte viac, je dobré pripraviť si štítky s dátumom ich otvorenia.
Prečo by sa sypké výrobky nemali uchovávať v pôvodných obaloch? Prvým faktorom je vlhkosť, ktorá by sa nemala dostať do kaše, cukru alebo ryže, pretože vedie k ich znehodnoteniu. Druhým dôvodom je ochrana pred škodcami. Plastové alebo papierové vrecká nechránia pred moľami, ktoré môžu obal ľahko prehrýzť a dostať sa dovnútra. Ako dlho vydržia sypké výrobky čerstvé?
- Cukor, podobne ako soľ, je výrobok s nekonečnou dobou trvanlivosti. Pri správnom skladovaní sa nekazí.
- Ryža vydrží po otvorení maximálne šesť mesiacov.
- Krúpy majú trvanlivosť až 10 mesiacov. Pohankové krúpy majú najdlhšiu dobu spotreby (10 mesiacov) a prosné krúpy najkratšiu (3 mesiace).
- Trvanlivosť strúhanky je až 6 mesiacov.
- Korenie si zachováva čerstvosť až 3 roky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako dlho vydrží otvorená múka? Po tomto čase sa hodí už len na odpadky
Ako sa zbaviť potravinových molí? Posypte týmto korením. Rýchlo zlikvidujete všetok hmyz
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.