Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Takto sa pripravujú cestoviny carbonara. Recept predviedol sám Talian. „Rimania akceptovali“

20.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Sebastian Coman Photography). Špagety alla carbonara niekedy spôsobujú veľa problémov. Všetko je to o ingredienciách. V pôvodnom talianskom recepte sa nepoužíva smotana, ktorú majú...

20.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Sebastian Coman Photography).

Špagety alla carbonara niekedy spôsobujú veľa problémov. Všetko je to o ingredienciách. V pôvodnom talianskom recepte sa nepoužíva smotana, ktorú majú Slováci mimoriadne radi. Ako sa teda pripravujú špagety carbonara? Ukázal to istý Talian a jeho pokrm prijali aj obyvatelia Ríma, odkiaľ slávny pokrm pochádza.

Ako sa teda pripravujú špagety carbonara?
Foto: pexels/Sebastian Coman Photography

Vincenzo prevádzkuje kanál Vincenzo’s Plate na Youtube. Ukazuje tam, ako pripraviť rôzne talianske jedlá. V jednej z epizód sa zameral najmä na carbonaru. Hneď na začiatku nastolil otázku, ktorá vyvoláva dosť kontroverzií. Týka sa, samozrejme, používania smotany pri príprave tohto slávneho pokrmu. „Do carbonary nikdy nepridávajte smotanu. „Viete, prečo ju v reštauráciách používajú? Pretože je to jedlo, ktoré sa musí pripraviť a hneď zjesť. Ak čakáte príliš dlho, ingrediencie sa začnú lepiť. So smotanou sa tomu dá vyhnúť. Preto to šéfkuchári robia, je to pre nich jednoduchšie,“ – vysvetľuje Talian.

„Preto vás prosím: nerobte carbonaru so smotanou!“

HOVORÍ

Ako teda pripraviť pravé talianske cestoviny carbonara? Nižšie nájdete celý recept, ktorý predstavil Vincenzo.

Recept na tradičné cestoviny carbonara. Talian vám ukáže, ako sa to robí

Ingrediencie:

  • špagety (možno použiť aj rigatoni, radšej nepoužívajte fusilli, penne alebo pappardelle),
  • soľ,
  • 150 g guanciale alebo pancetty,
  • 4 vajcia,
  • 200 g syra pecorino (môžete použiť parmezán alebo zmiešať pecorino s parmezánom),
  • trochu vody z varenia cestovín,
  • veľa čerstvo nastrúhaného čierneho korenia.

Spôsob prípravy:

Vo veľkom hrnci nechajte zovrieť vodu. Pridáme veľké množstvo soli. Vložte cestoviny a varte ich 11 minút. Z guanciale odrežte kožu (ak ju má) a nakrájajte ho na tenké plátky. Každý plátok potom nakrájame na menšie pásiky. Panvicu postavíme na stredný oheň a vložíme do nej ešte studené mäso. Guanciale pomaly smažíme na miernom ohni. Môžete pridať trochu olivového oleja, ale nemusíte, pretože mäso sa smaží najmä na roztopenom tuku.

V samostatnej miske pripravte omáčku na cestoviny carbonara. Najprv rozbijeme vajcia. Nie je výslovne uvedené, či majú byť celé alebo len žĺtky. Ako uvádza Vincenzo, niektorí Rimania používajú len žĺtky, iní používajú celé vajcia. Zmiešajte ich a pridajte strúhaný syr pecorino. Nie je potrebné pridávať soľ, pretože syr je už aj tak dosť slaný. Nakoniec dochuťte veľkým množstvom čerstvo nastrúhaného čierneho korenia. „Rimania milujú korenie, veľa korenia,“ – presviedča Vincenzo. Všetky ingrediencie spolu zmiešajte.

Keď je guanciale pekne opečené, vypnite horák, ale panvicu nechajte zapnutú, aby bola ešte teplá. Uvarené cestoviny preložte na panvicu s opečeným guanciale. Do misky s omáčkou carbonara pridajte jednu naberačku vody z varenia cestovín. Opäť premiešajte. „Voda z varenia cestovín pomáha spojiť ingrediencie dohromady,“ – vysvetľuje Talian.

Opäť zapnite horák pod panvicou, ale na nízky výkon. Do panvice nalejte trochu vody z cestovín. Potom do panvice nalejte omáčku carbonara. Rýchlo vmiešajte cestoviny do omáčky. Preneste ich na taniere a podľa chuti ešte dochuťte korením. Cestoviny carbonara, ktoré pripravil Vincenzo, sú také dobré, že ich prijali aj obyvatelia Ríma.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

S čím mám podávať talianske gnocchi, aby nechutili ako naše halušky? Tieto prísady sa výborne hodia

Penne s kuracím mäsom – netradičná večera na chladné dni. Vhodné na každodenné aj slávnostné príležitosti


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Vyberte z kuchynskej skrinky a naneste na tvár. Odstraňuje vrásky lepšie ako botox

21.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ground Picture). Prírodné kozmetické výrobky sú v každodennej starostlivosti o pleť čoraz obľúbenejšie. V mnohých prípadoch fungujú ako drahá…

Zametajú črevá ako metla a osvetľujú pokožku. Sú turbomotorické, ale Slováci ich nejedia

21.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Gv Image-1). Je dobré zaradiť do každodenného jedálnička zložky, ktoré sú síce stále nepopulárne, ale majú veľa cenných látok.…

Vaše vlasy budú hladké a hydratované ako po drahej kúre. Robte to dvakrát týždenne

21.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/puhhha). Sú vaše vlasy krepaté a suché? Potom vašim vlasom chýba vlhkosť. Nemusíte chodiť ku kaderníkovi na drahé ošetrenie.…

Rýchly koláč, ktorý pripravíte z toho, čo máte v chladničke. Ideálny ku káve

21.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anna Shepulova). Premýšľate, čo si rýchlo pripraviť ku káve? Máme pre vás ideálne riešenie. Tento koláč je nielen rýchly…

Takto odstránite aj najodolnejšie škvrny z obrusu. Na druhý deň sviatkov bude opäť snehobiely

21.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Towfiqu ahamed barbhuiya). Sviatočná hostina sa môže v okamihu zmeniť na katastrofu, keď sa na váš biely obrus vyleje…

Auto Trendy

Hrozivá zrážka nad Bieloruskom: Ruský Mi-24 skončil po zrážke s elektrickým vedením v troskách

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Na povrch sa dostali zábery, ktoré zachytávajú tragický okamih - ruský bojový vrtuľník Mi-24 sa zrútil k zemi po zrážke s elektrickým vedením pri diaľnici…

Svetové elektrické auto roka 2025

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Hyundai Inster, kompaktné SUV s dojazdom až 355 km, si získal nielen srdcia zákazníkov, ale aj odbornú porotu prestížnej ankety World Car Awards. Tento malý,…

Big Bud 747: Obrovský kolos, ktorý prepisuje zákony poľnohospodárstva

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si stroj veľký ako dom, s motorom silnejším než má Formule 1 a pneumatikami vyššími než dospelý človek. Nie, nehovoríme o žiadnom fantastickom vynáleze…

Motorkári versus vodiči áut: Kto robí viac chýb a kto za ne platí životom?

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Cesty sú každodenným bojiskom plným nepozornosti, riskovania a chýb, ktoré môžu mať tragické následky. Motorkári sú často označovaní za hazardérov, no štatistiky ukazujú, že za…

Veľký súboj pneumatík: Zosadila pneumatika Pirelli kráľa menom Michelin?

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Pneumatiky Michelin už roky kraľujú na trhu vysokovýkonných pneumatík, no zdá sa, že ich vláda môže byť ohrozená. Nový test odhalil, že Pirelli prichádza so…

Pekelná jama uprostred púšte: Ohnivý kráter horí už 50 rokov a vedci nevedia, ako ho uhasiť

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si miesto, kde zem doslova horí pod nohami, kde plamene šľahajú z obrovskej diery v zemi už päť desaťročí bez prestávky. Nie, nie je…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov