Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Takto sa pripravujú cestoviny carbonara. Recept predviedol sám Talian. „Rimania akceptovali“

20.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Sebastian Coman Photography). Špagety alla carbonara niekedy spôsobujú veľa problémov. Všetko je to o ingredienciách. V pôvodnom talianskom recepte sa nepoužíva smotana, ktorú majú...

20.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Sebastian Coman Photography).

Špagety alla carbonara niekedy spôsobujú veľa problémov. Všetko je to o ingredienciách. V pôvodnom talianskom recepte sa nepoužíva smotana, ktorú majú Slováci mimoriadne radi. Ako sa teda pripravujú špagety carbonara? Ukázal to istý Talian a jeho pokrm prijali aj obyvatelia Ríma, odkiaľ slávny pokrm pochádza.

Ako sa teda pripravujú špagety carbonara?
Foto: pexels/Sebastian Coman Photography

Vincenzo prevádzkuje kanál Vincenzo’s Plate na Youtube. Ukazuje tam, ako pripraviť rôzne talianske jedlá. V jednej z epizód sa zameral najmä na carbonaru. Hneď na začiatku nastolil otázku, ktorá vyvoláva dosť kontroverzií. Týka sa, samozrejme, používania smotany pri príprave tohto slávneho pokrmu. „Do carbonary nikdy nepridávajte smotanu. „Viete, prečo ju v reštauráciách používajú? Pretože je to jedlo, ktoré sa musí pripraviť a hneď zjesť. Ak čakáte príliš dlho, ingrediencie sa začnú lepiť. So smotanou sa tomu dá vyhnúť. Preto to šéfkuchári robia, je to pre nich jednoduchšie,“ – vysvetľuje Talian.

„Preto vás prosím: nerobte carbonaru so smotanou!“

HOVORÍ

Ako teda pripraviť pravé talianske cestoviny carbonara? Nižšie nájdete celý recept, ktorý predstavil Vincenzo.

Recept na tradičné cestoviny carbonara. Talian vám ukáže, ako sa to robí

Ingrediencie:

  • špagety (možno použiť aj rigatoni, radšej nepoužívajte fusilli, penne alebo pappardelle),
  • soľ,
  • 150 g guanciale alebo pancetty,
  • 4 vajcia,
  • 200 g syra pecorino (môžete použiť parmezán alebo zmiešať pecorino s parmezánom),
  • trochu vody z varenia cestovín,
  • veľa čerstvo nastrúhaného čierneho korenia.

Spôsob prípravy:

Vo veľkom hrnci nechajte zovrieť vodu. Pridáme veľké množstvo soli. Vložte cestoviny a varte ich 11 minút. Z guanciale odrežte kožu (ak ju má) a nakrájajte ho na tenké plátky. Každý plátok potom nakrájame na menšie pásiky. Panvicu postavíme na stredný oheň a vložíme do nej ešte studené mäso. Guanciale pomaly smažíme na miernom ohni. Môžete pridať trochu olivového oleja, ale nemusíte, pretože mäso sa smaží najmä na roztopenom tuku.

V samostatnej miske pripravte omáčku na cestoviny carbonara. Najprv rozbijeme vajcia. Nie je výslovne uvedené, či majú byť celé alebo len žĺtky. Ako uvádza Vincenzo, niektorí Rimania používajú len žĺtky, iní používajú celé vajcia. Zmiešajte ich a pridajte strúhaný syr pecorino. Nie je potrebné pridávať soľ, pretože syr je už aj tak dosť slaný. Nakoniec dochuťte veľkým množstvom čerstvo nastrúhaného čierneho korenia. „Rimania milujú korenie, veľa korenia,“ – presviedča Vincenzo. Všetky ingrediencie spolu zmiešajte.

Keď je guanciale pekne opečené, vypnite horák, ale panvicu nechajte zapnutú, aby bola ešte teplá. Uvarené cestoviny preložte na panvicu s opečeným guanciale. Do misky s omáčkou carbonara pridajte jednu naberačku vody z varenia cestovín. Opäť premiešajte. „Voda z varenia cestovín pomáha spojiť ingrediencie dohromady,“ – vysvetľuje Talian.

Opäť zapnite horák pod panvicou, ale na nízky výkon. Do panvice nalejte trochu vody z cestovín. Potom do panvice nalejte omáčku carbonara. Rýchlo vmiešajte cestoviny do omáčky. Preneste ich na taniere a podľa chuti ešte dochuťte korením. Cestoviny carbonara, ktoré pripravil Vincenzo, sú také dobré, že ich prijali aj obyvatelia Ríma.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

S čím mám podávať talianske gnocchi, aby nechutili ako naše halušky? Tieto prísady sa výborne hodia

Penne s kuracím mäsom – netradičná večera na chladné dni. Vhodné na každodenné aj slávnostné príležitosti


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Čistenie zásuvky a tesnení práčky. Okamžitý spôsob, ako odstrániť čierny povlak a nepríjemný zápach

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nadezhda Mikhalitskaia). Dnes si už ťažko predstaviť život bez práčky, pričom ešte pred niekoľkými desaťročiami to bol luxus. Do…

Tipy,

Bundu perte len týmto spôsobom. V opačnom prípade sa rýchlo znehodnotí

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). Pérové bundy sú jedným z najobľúbenejších vrchných odevov. Osvieženie a pranie tohto typu odevu však môže byť problematické.…

Kam vyhodiť rozbitý dáždnik? Správny kontajner máte priamo pod nosom. Problematické sú 3 veci

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/hakkiceylan). Kam vyhodiť starý dáždnik? Takýto odpad je problematický, pretože pozostáva z niekoľkých rôznych materiálov. Našťastie poznáme odpoveď, takže…

Na to, aby vaša rúra žiarila čistotou, stačí kombinácia dvoch produktov. Tieto spôsoby mi povedala moja mama

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Pri príprave pokrmov v rúre musí každý počítať s tým, že je potrebné vyčistiť vnútro zariadenia, aby…

Znížite si hladinu cukru a zrýchlite metabolizmus. Stačí jedna čajová lyžička do kávy

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/worradirek). Mnoho ľudí si nevie predstaviť ráno bez kávy, ktorá vás v okamihu postaví na nohy. O jej pozitívnych…

Auto Trendy

Prečo riskovať pokutu? Naučte sa kedy a ako používať zadné hmlové svetlá!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Zákon prikazuje montovať na vozidlá zadné hmlové svetlá. Za ich nesprávne používanie hrozí pokuta. Kedy by sme ich mali používať? Nie všetci vodiči ich vedia…

Osem dôvodov, prečo sa motorky stanú vašou novou závislosťou: Prestaňte sa obmedzovať autami!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Jazdenie na autách ma fascinuje čoraz menej, zatiaľ čo motorky ma úplne očarili. Po dôkladnom zamyslení som prišiel k jednoznačnému záveru: motorky sú jednoducho lepšie.…

Marcopolo uvádza na trh Nomade: 4x4 dieselový obytný automobil

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Vďaka špičkovej technológii a exkluzívnemu dizajnu spája Nomade robustnosť a pohodlie. Marcopolo Motorhome, divízia spoločnosti Marcopolo

Objasnené: Ako bude fungovať nové chladiace zariadenie pre jazdcov F1

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Exkluzívny pohľad na fungovanie nového chladiaceho zariadenia, ktoré FIA schválila na rok 2025. Prototyp FIA pre nové chladiace zariadenie formuly 1 využíva chladenú vodu, ktorá…

Hybridné superauto na každodenné používanie? Arthurov McLaren má 700 koní, ale kosti vám nezlomí

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Po meste v elektrickom režime a za mestom na kľukatej ceste naštartujem revúci motor V6 Turbo. McLaren Arthur je hybridný superautomobil, s ktorým sa dá…

Bugatti sa nezastaví na 490 km/h. Výrobca chce prekonať hranicu 500 km/h

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Bugatti Chiron Chiron Super Sport 300+ prekonal rekord najrýchlejšieho sériovo vyrábaného auta na svete, ale výrobca sa pri tom nechce zastaviť. Spoločnosť naznačuje, že ďalším…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov