21.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Brent Hofacker).
Recept na rýchlu večeru z cestovín nemusí byť nudný. Ba, lacná večera môže chutiť ako zo špičkovej reštaurácie alebo talianskej trattorie a stačí na ňu len pár ingrediencií. Myslíte si, že to nemôže byť pravda? Vyskúšajte tento recept na klasické talianske cestoviny, ktoré si získali chuťové bunky milovníkov po celom svete. Nezabudnite však na olej – dôležitá je jedna vec.
Aj lacná večera bez mäsa môže chutiť ako zo špičkovej reštaurácie a tento recept nech je toho dôkazom. Máte radi taliansku kuchyňu? Každý ju miluje. Talianska kuchyňa je známa svojou jednoduchosťou a najlepšími surovinami. Nie je to inak ani s rýchlymi a lacnými cestovinami na taliansky spôsob, po ktorých sa zbláznila polovica sveta. Nie sú to špagety bolognese, špagety carbonara, ale rýchle a jednoduché špagety aglio e olio. Čo je dôležité? Olej. Mal by byť kvalitný, ale nemali by ste na ňom vyprážať, ale restovať. Táto chuť si podmaní vaše chuťové bunky.
Rýchla večera s cestovinami – špagety aglio e olio
Ingrediencie:
- cca. 400 g špagiet,
- malá hlavička cesnaku,
- 100 ml kvalitného olivového oleja,
- soľ, hrubo mleté korenie,
- nasekaná petržlenová vňať,
- voliteľne: strúhaný parmezán na posypanie.
Talianska klasika – ako pripraviť špagety aglio e olio?
- Dajte zovrieť osolenú vodu a vhoďte do nej cestoviny. Uvarte ich al dente a odlejte šálku vody, v ktorej sa varili. Medzitým si pripravte zvyšok pokrmu.
- Cesnak ošúpeme a nakrájame nadrobno. Nepretláčajte ho cez lis – cesnak musí byť cítiť a pretlačený cesnak si nezachová dostatočnú chuť.
- Do panvice nalejte olivový olej a jemne ho zohrejte. Potom pridajte cesnak a nechajte ho mierne orestovať – nesmie sa smažiť agresívne. Ide o to, aby odovzdal oleju čo najviac svojej chuti. Olej nesmie zovrieť – potom by cesnak mohol zhorknúť, čo by pokazilo celý pokrm.
- Do panvice pridajte nasekanú petržlenovú vňať. Pridajte scedené cestoviny a premiešajte. Pridajte pol šálky vody spod cestovín a podľa chuti dochuťte soľou a korením. Chvíľu smažte, kým sa neodparí prebytočná tekutina a nevznikne hladká omáčka. Na tanieri ju pred podávaním posypte strúhaným parmezánom.
Vidíte, ako ľahko sa dá pripraviť chutná, lacná a elegantná večera? Ak neviete, čo naservírovať svojim blízkym, nechajte sa inšpirovať talianskou kuchyňou. Tieto recepty sa vždy osvedčia a nikdy nesklamú.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takto sa pripravujú cestoviny carbonara. Recept predviedol sám Talian. „Rimania akceptovali“
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.