Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Ako si pripravíte kvások na chlieb? Jedna vec je dôležitá. V opačnom prípade dostanete z pece placku.

22.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív). Hoci v pekárňach nájdete množstvo druhov chleba, mnohí ľudia sa spoliehajú na doma upečený chlieb, ktorý chutí oveľa lepšie. Ako si vyrobiť...

22.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív).

Hoci v pekárňach nájdete množstvo druhov chleba, mnohí ľudia sa spoliehajú na doma upečený chlieb, ktorý chutí oveľa lepšie. Ako si vyrobiť kvások na chlieb? Túto otázku si kladie mnoho začínajúcich pekárov. Ukazuje sa, že to vôbec nie je také ťažké.

Kvások je zmes múky a vody. Je základnou zložkou chleba a môže sa vyrábať z celozrnnej pšeničnej aj ražnej múky.
Foto: Súkromný archív

Kvások je zmes múky a vody. Je základnou zložkou chleba a môže sa vyrábať z celozrnnej pšeničnej aj ražnej múky. Potrebuje však čas, aby správne dozrel a fungoval. Ako vyrobiť kvások na chlieb? Tento recept je jednoduchý a zvládne ho každý.

Prečo kvások nerastie? Dôvodom je nesprávna teplota

Kvások potrebuje trpezlivosť a špeciálne zaobchádzanie. Ak sa na jeho povrchu nenachádzajú žiadne vzduchové bubliny, je to znamenie, že je príliš studený a nepracuje tak, ako by mal. Najlepšie je držať ho v blízkosti radiátora alebo krbu, aby mal správnu teplotu na vývoj. V opačnom prípade, ak pečiete chlieb na studenom kvásku, je pravdepodobné, že sa vám kvások v peci vykysne.

Ďalším dôvodom nedostatočne upečeného chleba je príliš dlhé kysnutie cesta. Je dôležité si uvedomiť, že pri kváskovom chlebe musíme svedomito sledovať čas. Keď necháme cesto kysnúť, nemalo by kysnúť dlhšie ako 5 hodín.

Pri jeho príprave sú veľmi dôležité pomery. Dodržiavajte ich a váš chlieb krásne vykysne a bude chutiť vynikajúco.
Foto: Súkromný archív

Ako vyrobiť kvások na chlieb? Recept je triviálny

Ak vás zaujíma, ako pripraviť kvások na chlieb, mali by ste vedieť, že pri jeho príprave sú veľmi dôležité pomery. Dodržiavajte ich a váš chlieb krásne vykysne a bude chutiť vynikajúco.

  • 200 g ražnej múky na kváskovanie,
  • 200 ml vlažnej vody,
  • litrový pohár,
  • kuchynská váha.

Do nádoby nasypte múku a vodu a lyžicou premiešajte prísady. Nádobu neuzatvárajte, len ju prikryte utierkou a odložte na teplé miesto. Na druhý deň by ste si mali všimnúť vzduchové bubliny. To je znamenie, že kvások pracuje a musíte ho „nakŕmiť“, t. j. pridať 60 g múky a 60 ml vody. Premiešajte a opäť odložte. V nasledujúcich dvoch dňoch postup zopakujte. Kvások by mal byť hotový do 5 dní. Ak sa v ňom objaví charakteristická vôňa, je to znamenie, že ho môžete použiť.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ako zmraziť droždie, aby nestratilo svoje vlastnosti? Zapamätajte si tri pravidlá

Hobití chlieb si určite obľúbi každý fanúšik série. Je aromatický, chutný a dlhotrvácny


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tajomstvo japonskej kuchyne, ktoré musíte poznať – tu je pasta kuro neri goma

28.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/InkheartX). Ak ste doteraz používali len arašidové maslo, je čas vyskúšať niečo nové. Kuro neri goma alebo japonská sezamová…

Toto je to, čo treba hľadať v kozmetike. Prinesú úľavu od prvých spálenín od slnka

28.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pavel Vatsura). Hoci veľa ľudí sníva o krásnom opálení, prvý kontakt bledej pokožky so slnkom pre väčšinu z nás…

Pridajte jednu kocku do kávy. Už nikdy viac nesiahnete po cukre. A nálada sa okamžite zlepší

28.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nadyatess). Čo je najlepšie pridať do kávy? Zabudnite na cukor a sirupy. Namiesto toho vložte do pohára jednu kocku.…

Je pravdepodobné, že ich máte vo svojej špajzi. Mozog, srdce a črevá budú pracovať za dvoch

27.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/SakSa). Superpotraviny sú produkty s vlastnosťami, ktoré sú mimoriadne prospešné pre zdravie. Tento termín sa často používa na označenie…

Čo znamená biely povlak na nakladaných uhorkách? Málokto pozná skutočnú odpoveď

27.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kinek00). Znamená biely povlak na nakladaných uhorkách pleseň alebo je to prirodzený proces súvisiaci s fermentáciou? Táto otázka zaujíma…

Auto Trendy

Kuny vs. autá: Trik, ktorý ich drží od vášho motora!

28.4.2025 Redakcia Auto trendy - Hoci kuny pôsobia na prvý pohľad roztomilo, pre motoristov znamenajú nočnú moru. Ich chuť ohlodávať gumové hadice, káble a zvukové izolácie pod kapotou spôsobuje škody,…

Revolúcia v dizajne a technológii, ktorá zohreje srdce každého motoristu!

28.4.2025 Redakcia Auto trendy - Prichádza nová generácia Alfa Romeo Stelvio a s ňou zásadné zmeny, ktoré posúvajú tento model na úplne novú úroveň. Prémiové SUV teraz kombinuje športovú eleganciu,…

Kým Európa končí s klasickými motormi, Čína predstavuje unikátny osemvalec!

28.4.2025 Redakcia Auto trendy - V čase, keď európske automobilky ustupujú od spaľovacích motorov a podliehajú politickému tlaku, Čína ukazuje, že ide vlastnou cestou. Na šanghajskom autosalóne odhalila motor, ktorý…

Nový sedan od Toyoty? Spája luxus, technológie a štýl

28.4.2025 Redakcia Auto trendy - Toyota sa nebojí meniť zaužívané pravidlá hry. Hoci sa v Európe elektromobilite doteraz príliš nevenovala, jej nové sedany ukazujú, že na globálnom trhu má oveľa…

Volkswagen cúva: Spaľovacie motory sa vracajú aj tam, kde ich už nikto nečakal

28.4.2025 Redakcia Auto trendy - Volkswagen opäť mení smer. Po rokoch presadzovania plne elektrických pohonov a pohrebu spaľovacích motorov automobilka prekvapuje novým prístupom. Spaľovacie motory sa vrátia aj do modelov…

Dacia prináša revolúciu: hybridy na plyn a benzín aj s pohonom 4x4!

28.4.2025 Redakcia Auto trendy - Prelomové časy pre Daciu! Rumunská automobilka nezostáva pozadu a pripravuje modely, ktoré skombinujú plyn, benzín a elektrickú energiu v jednom vozidle. A čo je ešte…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov