22.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív).
Hoci v pekárňach nájdete množstvo druhov chleba, mnohí ľudia sa spoliehajú na doma upečený chlieb, ktorý chutí oveľa lepšie. Ako si vyrobiť kvások na chlieb? Túto otázku si kladie mnoho začínajúcich pekárov. Ukazuje sa, že to vôbec nie je také ťažké.
Kvások je zmes múky a vody. Je základnou zložkou chleba a môže sa vyrábať z celozrnnej pšeničnej aj ražnej múky. Potrebuje však čas, aby správne dozrel a fungoval. Ako vyrobiť kvások na chlieb? Tento recept je jednoduchý a zvládne ho každý.
Prečo kvások nerastie? Dôvodom je nesprávna teplota
Kvások potrebuje trpezlivosť a špeciálne zaobchádzanie. Ak sa na jeho povrchu nenachádzajú žiadne vzduchové bubliny, je to znamenie, že je príliš studený a nepracuje tak, ako by mal. Najlepšie je držať ho v blízkosti radiátora alebo krbu, aby mal správnu teplotu na vývoj. V opačnom prípade, ak pečiete chlieb na studenom kvásku, je pravdepodobné, že sa vám kvások v peci vykysne.
Ďalším dôvodom nedostatočne upečeného chleba je príliš dlhé kysnutie cesta. Je dôležité si uvedomiť, že pri kváskovom chlebe musíme svedomito sledovať čas. Keď necháme cesto kysnúť, nemalo by kysnúť dlhšie ako 5 hodín.
Ako vyrobiť kvások na chlieb? Recept je triviálny
Ak vás zaujíma, ako pripraviť kvások na chlieb, mali by ste vedieť, že pri jeho príprave sú veľmi dôležité pomery. Dodržiavajte ich a váš chlieb krásne vykysne a bude chutiť vynikajúco.
- 200 g ražnej múky na kváskovanie,
- 200 ml vlažnej vody,
- litrový pohár,
- kuchynská váha.
Do nádoby nasypte múku a vodu a lyžicou premiešajte prísady. Nádobu neuzatvárajte, len ju prikryte utierkou a odložte na teplé miesto. Na druhý deň by ste si mali všimnúť vzduchové bubliny. To je znamenie, že kvások pracuje a musíte ho „nakŕmiť“, t. j. pridať 60 g múky a 60 ml vody. Premiešajte a opäť odložte. V nasledujúcich dvoch dňoch postup zopakujte. Kvások by mal byť hotový do 5 dní. Ak sa v ňom objaví charakteristická vôňa, je to znamenie, že ho môžete použiť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako zmraziť droždie, aby nestratilo svoje vlastnosti? Zapamätajte si tri pravidlá
Hobití chlieb si určite obľúbi každý fanúšik série. Je aromatický, chutný a dlhotrvácny
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.