22.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív).
Viete presne, kedy vajce nie je vhodné na konzumáciu? Dátum spotreby na obale je cenným vodítkom. Napriek tomu sa oplatí urobiť šikovný test, keď si nie ste istí. Odvtedy budete vedieť, či ich ešte môžete konzumovať.
Prakticky každý v kuchyni denne používa vajcia na prípravu mnohých jedál. Niekedy sa stretneme s tými, ktoré majú vo vnútri nepríjemné prekvapenie a miestnosť sa okamžite naplní nepríjemným zápachom. Tomu sa však dá predísť a my poznáme spôsob.
Ako dlho po dátume spotreby sa môžu vajcia konzumovať? Výrobcovia uvádzajú dátum spotreby takto
Dátum spotreby vajec sa určuje podľa datovania vajec, ktoré je často uvedené na obale vo formáte „dátum minimálnej trvanlivosti“ alebo „dátum spotreby“. Ten určuje maximálny čas, ktorý by sme mali na konzumáciu vajec dodržať, aby sa zachovala ich čerstvosť, kvalita a bezpečnosť potravín.
Výrobcovia vajec používajú rôzne metódy datovania vrátane výpočtu na základe veku vajec alebo systémov sledovania, ktoré zohľadňujú dátum zberu a proces balenia.
Ako dlho môžu byť vajcia v chladničke? Dôležité sú správne podmienky
Vajíčka možno v chladničke skladovať pomerne dlho, ak to robíme správnym spôsobom. Optimálna teplota je 4-7 stupňov Celzia. Vtedy môžu ležať v chladničke až 3 – 5 týždňov a sú stále dobré aj po uplynutí dátumu spotreby. Pokiaľ ide o varené vajcia, v chladničke ich možno skladovať približne 7 dní, ak sú v uzavretej nádobe.
Kedy je vajce nevhodné na konzumáciu? Urobte test
Ak vajcia, ktoré ste práve kúpili alebo ste ich už nejaký čas skladovali v chladničke, majú dátum spotreby, ale niečo vás zneisťuje o ich kvalite a čerstvosti, môžete vykonať test. Vykonáme ho pomocou vody. Tu je návod:
- Vezmite si jedno vajce, ktoré chcete otestovať, a nádobu.
- Do nádoby nalejte toľko vody, aby bolo vajce úplne pokryté.
- Opatrne vložte vajce do vody a uistite sa, že je úplne ponorené.
- Pozorujte, čo sa s vajíčkom vo vode deje.
Interpretácia výsledkov:
- Ak vajce klesne na dno, je čerstvé a vhodné na konzumáciu. V čerstvom vajíčku je vzduchová bublina malá, pretože sa do neho dostalo málo vzduchu. V dôsledku toho má vajce vyššiu špecifickú hmotnosť, čo spôsobuje, že sa potápa a leží vo vode vodorovne.
- Vajce mierne stúpa, ale stále sa dotýka dna, je ešte vhodné na konzumáciu, ale už trochu staršie. Ako vajce starne, jeho škrupina sa stáva priepustnejšou pre vzduch, čo spôsobuje zväčšovanie objemu vzduchovej bubliny.
- Ak vajce pláva na hladine vody alebo sa vznáša do strany, je pokazené a nevhodné na konzumáciu. Keď sa vajce začne kaziť, vzduchová bublina vo vajci sa zväčšuje, pretože plyny produkované vyvíjajúcimi sa baktériami zväčšujú svoj objem.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako skontrolovať, či je vajce čerstvé? Takto sa vyhnete kulinárskej katastrofe
Kam vyhodiť vaječné škrupiny? Chyby sú stále časté
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.