22.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/RomanaMart).
Nespočetné množstvo pokusov a takmer vždy neúspech. Chutné varené vajíčka preveria vytrvalosť tých, ktorí ich chcú pripraviť až do krajnosti. Sofistikovaná forma jednoduchej pochúťky dokáže dodať charakter aj tým najjednoduchším raňajkám. Ako pripraviť pošírované vajíčko? Navrhujeme patent, ktorý zvládnu aj začiatočníci.
Zlaté pravidlá varených vajec
Uvarené, stratené a dokonca perdut. Tieto kuriózne pojmy sa vzťahujú na obľúbené varené vajcia. Takto servírovaná ingrediencia vyzerá mimoriadne znamenito. Je zaujímavou alternatívou k tradične vareným vajíčkam na mäkko alebo na tvrdo, ako aj k miešaným vajíčkam alebo omelete. Čím sa vyznačujú pošírované vajcia? Predovšetkým dokonale stlačený bielok a ešte tekutý žĺtok uzavretý v špeciálnej kapse. Ako dosiahnuť tento efekt bez strachu z neúspechu? Skúsení kuchári uvádzajú niekoľko zlatých pravidiel, vďaka ktorým sa aj z laika za pár okamihov stane odborník.
- Najdôležitejším krokom je používať na varenie len veľmi čerstvé vajcia. Čím sú staršie, tým je ich bielok vodnatejší a začína sa oddeľovať od žĺtka. Čo sa stane s takýmto vajíčkom po vložení do vody? Bielok sa voľne rozleje po celom hrnci namiesto toho, aby sa pevne obtočil okolo žĺtka.
- Vajcia by mali byť veľmi studené, najlepšie práve vytiahnuté z chladničky. Správna teplota zabezpečí, že žĺtok sa len mierne spáli a zostane príjemne tekutý.
- Netreba zabúdať ani na vodu v hrnci. Teplota tekutiny by nemala byť príliš vysoká ani by nemala príliš vrieť. Ak budú na povrchu panovať vzduchové bubliny, bielok nebude mať šancu sa spojiť a v hrnci sa nešetrne roztopí.
Koľko variť a čo pridať do vareného vajíčka?
Ako dlho musíte variť vajcia, aby boli dokonalé? Konkrétny čas závisí od efektu, ktorý chcete dosiahnuť. Predpokladá sa, že vo vode by mali stráviť 2 až 4 minúty. Už po dvoch minútach budete mať tekutý žĺtok a polotekutý bielok. Po troch minútach získame tekutý žĺtok a tuhý bielok a po štyroch minútach čiastočne tekutý žĺtok a tuhý bielok.
V tejto fáze sa oplatí pripomenúť jednu kľúčovú ingredienciu, ktorá dodá vajíčku nielen dokonalú štruktúru, ale aj chuť. Hovorím o pridaní porcie octu do vriacej vody. Kyslé prostredie pomáha bielku lepšie sa zrážať a tiež mu dodáva lepší tvar. Aké pomery by som mal použiť? Tí, ktorí majú viac skúseností s varením, radia pridať dve polievkové lyžice 10% octu na 1 liter vody.
Ako vyrobiť pošírované vajíčko? Jednoduchý trik
Čerstvosť vajec, ich teplota alebo vrenie vody nie sú jedinými zložkami, ktorým treba pri varení venovať pozornosť. Skúsení kuchári zdôrazňujú, aby ste rozbité vajcia nikdy nevhadzovali priamo do vody. Najlepšie je začať ich rozbíjaním jednotlivo do malých misiek. Odborníci odporúčajú aj triviálny trik zachytávania uvarených vajec pomocou jednoduchého sitka. Tým sa nielen zbavíte príliš tekutej časti bielka, ale zároveň zabránite tomu, aby sa pošírované vajce cestou na tanier rozpadlo.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Dokonale tekutý žĺtok, zamatový a pevný bielok. Recept na výborné vajíčka mollet
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.