22.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Olga Miltsova).
Bez čoho sa nezaobíde typická večera podávaná v slovenskej domácnosti? Odpoveďou sú varené zemiaky. Ak však nie ste fanúšikom zemiakov alebo ste sa nimi po čase začali prejedať, vyberte si chutnú alternatívu. Pečené bataty nielen vyzerajú, ale predovšetkým luxusne chutia. Ako ich pripraviť, aby boli vždy dokonale chrumkavé? Tu je niekoľko tipov.
Musíte bataty pred pečením uvariť?
Batáty pochádzajúce zo Strednej a Južnej Ameriky sú na Slovensku čoraz obľúbenejšie. Stále síce neprekonali slávu zemiakov, ale sú veľmi zaujímavou alternatívou. Gurmáni sú čoraz ochotnejší používať túto surovinu v domácej kuchyni. Tí, ktorí s touto zeleninou narábajú prvýkrát, nie vždy vedia, ako ju správne pripraviť. Či už ich upečiete vcelku, rozkrojíte na polovicu alebo z nich možno pripravíte hranolky, je dobré začať tým, že bataty budete 10 – 15 minút variť vo vode s mliekom.
Neodporúča sa ani lúpanie batátov pred varením. Práve v šupke sa skrývajú cenné živiny a chrumkavosť po upečení. Ak vás však vidina konzumácie vrchnej vrstvy batátov nenadchýna, môžete ju ošúpať nožom alebo škrabkou na zeleninu hneď po vytiahnutí z rúry. Ako pripraviť dobré bataty z rúry? Surové potrebujú približne. 40 minút pri teplote 200 °C, zatiaľ čo uvarené by mali pri rovnakej teplote piecť len približne 15 – 20 minút.
Aké korenie sa hodí k batátom?
Veľa osôb tvrdí, že sladká chuť batátov je jednou z najväčších predností tejto jedinečnej zeleniny. Nájde sa však veľká skupina, ktorá tento názor nezdieľa. Zástancovia dôkladného ochutenia zdôrazňujú, že bez použitia správne skomponovaných prísad zostanú bataty jednoducho mdlé a nechutné. Ktoré korenie by som mal zvoliť na pečenie batátov?
Či už plánujete pripraviť pečené celé bataty, alebo možno snívate o dokonale chrumkavých hranolčekoch, korenie je nevyhnutné. Keď predvádzate svoje kulinárske zručnosti, oplatí sa použiť okrem iného:
- soľ,
- čierne korenie,
- rozmarín,
- tymián,
- feferónky a sladká paprika,
- chilli,
- zázvor,
- koriander,
- cesnak.
S čím podávať bataty?
Dobre pripravená ingrediencia sa v kuchyni ľahko používa. Pečené bataty sú nielen dobrou desiatou na celý deň, ale môžu sa podávať aj k večeri. Keď je priamo z rúry, možno ho kombinovať s vyprážaným, pečeným alebo duseným mäsom. Chrumkavé kúsky batátov môžete pridať do šalátov, wrapov a tortill. Môžete ich použiť aj ako základ výdatnej krémovej polievky. Stačí ich upiecť vcelku, nakrájať na kocky, plátky alebo pásiky. Zvyšok je na vašej fantázii.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takýto dobrý hamburger nemajú ani najlepšie reštaurácie. Blízki sa postavia do fronty, keď ho uvidia
Veľmi šťavnaté kurča, to dokážeš. Kľúčom je marináda, ale nie je to len o korení
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.