29.2.2024 Redakcia Víšeň v tebe (Foto: shutterstock/Brent Hofacker).
Vôňa a chuť zlatistých hash browns je ideálna na lenivé raňajky aj skorú večeru. Britské zemiakové placky sa výborne hodia ako samostatné jedlo alebo sa kombinujú s mäsom, omáčkou a sezónnou zeleninou. Ako ich pripraviť doma a prekvapiť svojich blízkych? Prezradíme vám vyskúšaný a overený recept.
Zemiakové placky hash browns
Prečo je vždy dobré mať doma vrece zemiakov? Tieto chutné hľuzy môžeme použiť na prípravu mnohých lahodných a sýtych jedál. Jedným z nich sú zemiakové placky, ktoré sú v slovenskej verzii s chrumkavou kôrkou a mäkkým stredom. Chuť cibule alebo cesnaku je v nich jasne rozoznateľná, rovnako ako vhodne zakomponované korenie. Tradičný recept vyžaduje múku a vajce, ale pri nesprávnom pomere budú placky príliš tvrdé alebo veľmi suché.
Milovníkom dokonale opečených zemiakových placiek odporúčame hash browns. Ide o skutočnú raňajkovú klasiku. Na ich prípravu potrebujete len zemiaky, štyri základné koreniny a trochu tuku na vyprážanie. Nemusíte sa obávať, že by v nich chýbala múka alebo vajcia. Hash browns sú výborné aj bez nich.
Hash browns – ingrediencie
- 600 g zemiakov
- 30 g vyčisteného masla
- ½ plochej čajovej lyžičky soli
- ¼ plochej čajovej lyžičky čierneho korenia
- štipka sladkej a pálivej papriky
Ako pripraviť hash browns?
- Ošúpte zemiaky, nastrúhajte ich na hrubom strúhadle, potom ich dajte do misy a zalejte studenou vodou.
- Pripravenú zeleninu nechajte vo vode 5 až 10 minút, medzitým vodu vylejte a misu opäť naplňte.
- Škrobové zemiaky dobre opláchnite v rukách a potom ich položte na papierovú utierku alebo bavlnenú tkaninu, aby ste odstránili vlhkosť.
- Do osušených zemiakov pridajte soľ, korenie a sladkú a pálivú papriku. Dôkladne premiešajte.
- Na panvici rozohrejte vyčistené maslo a lyžicou alebo naberačkou naberajte porcie postrúhaných zemiakov s korením.
- Hash browns smažte na strednom plameni asi 20 – 25 minút bez pokrievky. Je dobré ich občas premiešať, aby sa rovnomerne opekali.
- Počas prípravy sa voda zo zemiakov úplne odparí, takže zmenšia svoj objem a hmotnosť a namiesto toho budú dokonale chrumkavé.
- Britské zemiakové placky môžete pripraviť spôsobom, ktorý viac pripomína tradičnú pochúťku. Stačí, ak do zmesi pridáte 1-2 polievkové lyžice múky a vajce.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tieto dvojzeleninové rezne robím aspoň raz týždenne. Sú chutné a lacné
Takéto zemiaky ste ešte nejedli. Tajomstvo je v syre
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.